Mrtvo more – najveći spa centar na svijetu

Andrea Zovko

4554
Foto: Wikimedia Pete CC BY-SA 3.0

Mrtvo more poznato je diljem svijeta po tome što ima jedinstveno svojstvo, a to je da njegova visoka količina soli pogoduje plutanju predmeta, čak i onih većih.

Mrtvo more zapravo je slano jezero, poznato i pod nazivima Slano more, More smrti ili Lotovo more i nalazi se između Jordana i Izraela. Jezero je to iz kojeg voda ne istječe, veliko je 600 km2 i leži u depresiji. Osim toga, smatra se najnižom točkom na planetu, 400 metara ispod razine mora. Iako mnogi ne znaju, Mrtvo je more podijeljeno na dva velika bazena odvojena kopnenim mostom. Prvi je dugačak gotovo 50 kilometara, dok drugi jedva dostiže dvanaest, a zajedno prelaze 400 metara dubine.

Foto: Wikimedia xta11 CC BY-SA 4.0

Dok je salinitet Sredozemnog mora oko 3 posto, sadržaj soli u Mrtvom moru je u prosjeku oko 28 posto, no doseže čak i 33 posto. Stručnjaci kažu da je to zbog čudne kombinacije dvaju čimbenika – količine svježe vode koju prima iz pritoka i njegovo isparavanje. Naime, količina svježe vode nije dovoljna da se izbori s isparavanjem slane vode te tako u njemu ostaje mnogo soli. Na to da ništa ne može potonuti utječe i sastav vode koja sadrži mineralne soli koje pogoduju flotaciji: natrijev klorid, kalijev klorid, magnezijev klorid i kalcijev klorid.

Iako se zove Mrtvo more, ono nije biološki mrtvo, no život u njemu je ograničen samo na mikroorganizme, anaerobne bakterije i halofite, biljke koje su se prilagodile životu u slanom okolišu.

Stručnjaci su svjesni da Mrtvom moru prijeti isušivanje jer se njegov vodostaj već godinama znatno smanjuje, a to bi se moglo dogoditi za samo četiri desetljeća.

Bez obzira na veliki salinitet Mrtvo more ima obilježja koja pogoduju liječenju određenih bolesti. Prije svega kardiovaskularnih, plućnih i dermatoloških. Upravo zbog toga mnogo ljudi dolazi ovdje kako bi iskoristili ta svojstva te se s pravom naziva i najvećim spa centrom na svijetu. Zanimljivo je da su još stari Egipćani koristili ljekovito blato s Mrtvom mora za balzamiranje mumija.

Foto: Pixabay CC0 Creative Commons licenca

Međutim, iako je dobro sa zdravstvenog aspekta, Mrtvo more se smatra jednim od najopasnijih mjesta za plivanje u Izraelu. Problem se javlja pri plivanju glavom uronjenom ispod površine jer dolazi do osjećaja gušenja zbog velike slanosti. Tada može doći do gutanja vode s visokim sadržajem natrija što će uzrokovati neravnotežu u tijelu, a kao rezultat toga može doći do oštećenja pluća pa čak i zatajenja srca. U Mrtvom moru je također zabranjeno skakanje u vodu kako bi se izbjegao kontakt očiju sa soli.

Jedna od najpoznatijih legendi kaže da su gradovi Sodoma i Gomora potopljeni pod vodom Mrtvog mora nakon što ih je Bog htio uništiti sumpornim ognjem. Prema Knjizi postanka stanovnici tih gradova bili su grješnici, pokazivali su mržnju prema strancima i nisu imali suosjećanja za slabe i siromašne. Vjeruje se da su se ti događaju zbili vrlo blizu sadašnjeg područja.

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.