Australski izvoznici ovaca prekidaju isporuke za Bliski Istok tijekom ljetnih mjeseci

425
Foto: ilustracija Wikimedia Ken Hodge CC BY 2.0

Australski izvoznici stoke prestat će isporučivati žive ovce na Bliski Istok tijekom tri mjeseca svake godine, počevši od 2019. godine, priopćilo je u utorak, 4. prosinca, industrijsko tijelo a sve zbog povećane ljutnje javnosti oko godišnje trgovine od oko 55 milijuna AUD (40 milijuna dolara).

Australian Livestock Exporters Council (ALEC) izjavio je kako su njezini članovi dobrovoljno pristali na zaustavljanje isporuke živih ovaca na Bliski Istok tijekom ljeta na sjevernoj hemisferi.

Taj korak dolazi uslijed rasprostranjenog gnjeva javnosti nakon što se pojavio snimak koji prikazuje smrt 2400 ovaca na brodu koji je plovio za Bliski istok, potičući pozive na zabranu čitave trgovine.

“Radi se o održavanju i rastu snažne, održive devetomjesečne trgovine živim ovcama i, šire, osiguranju budućnosti australskog izvoza žive stoke”, izjavio je Simon Crean, predsjednik ALEC-a.

Taj potez ALEC-a mogao bi olakšati određeni pritisak na vladajuću konzervativnu vladu.

Nekoliko članova Vlade premijera Scotta Morrisona poduprlo je pozive na zabranu čitave industrije izvoza živih ovaca, što je potez koji je prijetio da će slomiti vladu.

Glavni australski robni prognozer u rujnu je rekao kako očekuje da će se ove godine prodati 1,9 milijuna živih ovaca, vrijednih 250 milijuna dolara.

Oko petine svih živih ovaca predviđa se da će se prodati u bliskoistočne zemlje.

RI

IZVORgCaptain
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.