Naoružani pirati oteli četiri člana posade s broda kod Konga

434
Foto: ilustracija / EUNAVFOR

Četiri člana posade neimenovanog tegljača/opskrbnog broda pod zastavom Singapura oteta su 29. listopada oko 60 nautičkih milja južno od Republike Kongo i zapadnoj Africi, izvijestio je ReCAAP.

Skupina od deset naoružanih muškaraca ukrcala se na usidreni brod, napala posadu i oštetila brodsku radio opremu prije no što je otela zapovjednika broda, upravitelja stroja, prvog časnika stroja i člana posade palube.

Oteti pomorci prebačeni su na tanker pod panamskom zastavom koji su prethodno oteli pirati i zaplovio prema Nigeriji, objasnio je ReCAAP.

Priopćeno je da su drugi časnik stroja i mazač pretrpjeli manje ozljede tijekom incidenta, dok je ostala posada dobro. U priopćenju se također dodaje da nije ukraden niti jedan predmet s broda.

“Aktiviran je Emergency Response Team (ERT) i brod je s preostalih jedanaest članova posade nastavio prema luci Pointe-Noire u Republici Kongo”, navodi ReCAAP.

Prema informacijama tvrtka je zatražila da medicinski tim procijeni zdravstveno stanje posade te da im pruži pomoć i emocionalnu podršku.

Rečeno je također da su lokalne vlasti uspostavile kontakt s brodom.

“Pomorska i lučka uprava Singapura kontaktirala je nadležne vlasti i zatražila pomoć nigerijske mornarice da nastavi potragu za tankerom i otetom posadom”, zaključio je ReCAAP.

Još jedan brod napadnut je istog dana kod Konga. Radi se o LPG tankeru koji je obavljao operacije bunkeringa oko 101 nautičke milje zapadno od Pointe Noire u Republici Kongo.

Tanker je bio prisiljen zaustaviti postupak bunkeringa i kako bi se izbjegao ukrcaj napadača.

RI

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.