Poginuo jedriličar na Volvo Ocean Race u Južnom oceanu

638
Foto: Konrad Frost/Volvo Ocean Race

Iskusni britanski jedriličar koji je pao s jahte tijekom Volvo Ocean Racea pretpostavlja se da je poginuo, potvrdili su organizatori utrke.

Jedriličar, 47-godišnji John Fisher, bio je član posade tima Sun Hung Kai/Scallywag, na čelu s australskim skiperom Davidom Wittom.

U ponedjeljak, 26. ožujka, tim Sun Hung Kai/Scallywag izvijestio je oko 13.42 da je muškarac pao u more s 19-metarske jahte tijekom utrke u Južnom oceanu nekih 1.400 milja zapadno od Cape Horna.

Unatoč iscrpnoj potrazi u izazovnim uvjetima, tim Sun Hung Kai/Scallywag nije uspio pronaći Fishera.

“Teško nam je obavijestiti da je jedan od naših jedriličara, John Fisher, iz tima Sun Hung Kai/Scallywag, nestao u moru”, rekao je Richard Brisius, predsjednik Volvo Ocean Racea.

Vjetar je u vrijeme incidenta bio oko 35 čvorova, a temperatura mora 9°C. Brod koji je bio udaljen oko 400 milja preusmjeren je da pomogne u pretraživanju područja.

“Odmah smo koordinirali s timom i s Pomorskim centrom za koordinaciju spašavanja, koji su locirali brod i usmjerili ga na mjesto nesreće”, rekao je Brisius.

“Ostatak flote Volvo Ocean Race je bio oko 200 milja dalje, a da ih šaljemo natrag da pomognu u potrazi po snažnim vjetrovima, nije bila izvediva opcija. Tim Sun Hung Kai/Scallywag je proveo iscrpno pretraživanje nekoliko sati u izuzetno zahtjevnim vremenskim uvjetima, ali nisu uspjeli pronaći svog kolegu”, dodao je.

Prema Volvo Ocean Raceu, tim Sun Hung Kai/Scallywag se nastavio kretati se u smjeru sjeveroistoka i nastavlja se suočavati s izazovnim uvjetima.

Fisher, jedriličar veteran, rođen je u Southamptonu, ali je živio u Adelaideu u Australiji. Prema riječima organizatora utrke, nosio je opremu za preživljavanje u vrijeme nesreće.

Tim trenutačno sudjeluje u sedmoj etapi Volvo Ocean Racea iz Aucklanda u Itajai u Brazilu, udaljen od 7.600 milja.

R.I.

IZVORgCaptain
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.