Tajanstveni vikinški brod u pustinji Colorado

Andrea Zovko

1310

Vikinzi su bili gospodari oceana. Uz pomoć svojih izuzetnih dugačkih brodova mogli su doprijeti do udaljenih zemalja pa čak i do Sjeverne Amerike. Neki vjeruju da je jedan takav vikinški brod s blagom sakriven u pustinji Colorado.

Da li je priča istinita ili nije, nemoguće je sa sigurnošću reći. Mnogi su uvjereni da je to samo legenda, ali ima i onih koji tvrde da su vidjeli dijelove drevnog broda kako viri iz pijeska.

Jedna od njih je knjižničarka Myrtle Botts koja je u ožujku 1933. sa svojim mužem krenula na pješačenje u pustinju Anza-Borrego blizu granice s Meksikom. Na tom su putu susreli kopača zlata koji im je ispripovijedao da je otkrio drevni drveni brod na stjenovitim obroncima kanjona Canebrake. Na njegovom je pramcu bio izrezbareno zmijoliko biće, jedan od najpoznatijih simbola Vikinga. Prema njegovim riječima tu su bili i drugi znakovi koji su upućivali da se radi o brodu moreplovaca sa sjevera.

Myrtle je ispričala da su ona i njezin suprug vidjeli brod na fotografijama kopača zlata, ali nisu mogli doći do njega. Željeli su se sljedećeg dana vratiti na mjesto o kojem je kopač, no to se nikad nije dogodilo jer je potres magnitude 6,4 stupnja pogodio to područje.

Traganje za tajanstvenim brodom u pustinji započelo je 1870-ih godina, a časopis The Desert prvi put je iznio priču tajanstvenog pustinjskog broda 1939. godine.

Oni koji podupiru teoriju o izgubljenom vikinškom brodu ukazuju da su ljudi sa sjevera plovili kroz Sjeverozapadni prolaz, uz obalu Kanade, oko meksičke države Baja California i rijekom Colorado, koja je prije ulazila u Kalifornijski zaljev.

U to su vrijeme istraživači mogli stići do jezera Cahuilla, ogromne količine vode koja je nekoć zauzimala veliki dio onoga što je danas Coachella Valley u Kaliforniji. Za Kaliforniju se u 18. stoljeću vjerovalo da je otok te su Vikinzi mogli pomisliti da je jezero tjesnac. Njihov se brod mogao lako nasukati jer je Cahuilla stvorena prirodnom branom rijeke Colorado koja je puna mulja i podložna periodičnom isušivanju.

Ono što se nakon toga dogodilo ostaje tajna, ali najvjerojatnije su Vikinzi napustili svoj brod i ostavili ga tamo. Zato neki sumnjaju da je skriven ispod pijeska.

Iako je teorija zanimljiva, nažalost, nema dokaza o Vikinzima na zapadnoj obali.

Još jedna teorija, koja je mnogo vjerojatnija, je da je španjolski brod iz 16. stoljeća zakopan ispod pijeska u pustinji Colorado, budući da je poznato da su španjolski osvajači bili prisutni u Meksiku početkom 1500-ih godina.

Znanstvenici su tražili tajanstveni brod specijaliziranim uređajima, ali nema tragova izgubljenog legendarnog broda.

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.