Wakesurfing – daskanje na valovima

Gordan JELAVIĆ

815

FOTO: ILUSTRACIJA
Skijanje na vodi, jedrenje na dasci, pa i kite surfing sportovi su već udomaćeni u našoj kulturi i više ne izazivaju čuđenje čak ni kod starijih promatrača. Zahvaljujući filmskoj industriji, i jahanje valova također nam se čini sasvim normalno iako je u Europi za to pogodna jedino oceanska obala Portugala. No, dovitljivi su se Amerikanci već prije dvadesetak godina dosjetili kako bez korištenja trajekta proizvesti valove slične onima u Kaliforniji i na Havajima. Patentirali su posebne flapsove za postizanje istog efekta s gliserima dužine 6-7 metara.

Skijanje nije u modi

– Skijanje na vodi više nije zanimljivo. Kao što raste popularnost snowboardinga, tako se i na moru posljednjih godina sve više prakticiraju daske. Mi promoviramo wakesurfing jer je puno sigurniji od wakebardinga, u kojem se čovjek čitavo vrijeme drži za konop pri brzini iznad 20 čvorova, što je fizički zahtjevno i može uzrokovati teške ozljede kod padova. Za surfanje je pak dovoljna brzina od 8 do 10 čvorova i mogu ga bez straha prakticirati sve generacije – rekao je Viktor (58), ponosni otac 18-godišnje prvakinje Češke u ovom sportu za Slobodnu Dalmaciju.

Fotelje za uživanje

Unutrašnjost je uređena kao niz fotelja za opuštanje pa se u svakome dijelu možete udobno zavaliti. Naime, po američkim zakonima brod se može registrirati za 18 osoba (kod nas 12) pa je sve prilagođeno velikom broju putnika. Pod svakom je klupom spremnik pa se lako može nakrcati stvarima, hranom i pićem. Duž broda raspoređene su balastne plastične vreće kapaciteta 1200 litara za povećanje gaza i valova. Kad je brod pun ljudi, nije ih potrebno puniti.

Najdojmljiviji dio Master-Crafta je zglobni aluminijski roll-bar s raznim nosačima, zvučnicima, reflektorima i tendom. Na njega se pričvršćuju daske ili se na njemu suši razna neoprenska oprema. Mostom se, kao i svim uređajima na njemu, upravlja električnim putem s bogate sportski dizajnirane konzole. Poseban niz prekidača namijenjen je trima balastnim pumpama i flapsovima, u čemu puno pomaže veliki ekran s grafičkim prikazom nagiba i količine napunjenog mora.

IZVORSlobodnaDalmacija
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.