Pearlsea 31 Coupe morski biser pod Alpama

G.J.

550

PROMO FOTO: PEARLSEA
Brodovi projektirani za jezera nemaju puno šanse na moru, ali s obrnutim scenarijem nema problema. Neuobičajeno je jedino kada se tipičan mediteranski brod nađe u snježnom okružju Alpa. Za tu neobičnu priču zaslužno je varaždinsko brodogradilište Pearlsea Yachts, koje je kupcu iz Züricha upravo isporučilo svoj prvi primjerak devetmetarske jahtice Pearlsea 31 Coupe. Vjerojatno je riječ o prvom hrvatskom plovilu na tom nevelikom jezeru.

Naziv Coupe je novost jer je kokpit zatvoren zbog specifičnog meteorološkog okruženja Ciriškog jezera, čija je dužina 40 kilometara, a najveća širina tri kilometra. Klasična klizna vrata vlasniku nisu bila dovoljno dobra jer uvijek zatvaraju pola pogleda, a on u rijetkim sunčanim trenucima želi uživati u potpuno otvorenom kokpitu.

– 3D modeliranjem došli smo do rješenja s vratima koja se u jednom potezu u komadu gurnu ispod hard topa i to je unikatno rješenje koje ni jedan drugi proizvođač nema u svojoj ponudi. Vrata su izrađena od termoformiranog leksana s aluminijskim okvirom i inoks vodilicama, a krajnji je rezultat sportski brod koji nije izgubio na dizajnu. U kombinaciji s električnim kliznim krovom, imate potpuno otvoren i pregledan brod, a u kišnom ili hladnom razdoblju sve se jednostavno zatvori. Ova će verzija biti dobro prihvaćena i u našim krajevima jer vlasnici plovila sve više izbjegavaju klasične tende, koje su komplicirane, nezgrapne i podložne trganju u zimskom razdoblju – kazao je direktor škvera Stipe Nevistić.

Unatoč tomu što priznaju CE certifikat, Švicarci posebno mjere razine buke, kvalitetu protupožarne zaštite i električnih instalacija, te sustave goriva, sivog i crnog tanka, jer im je zaštita okoliša na prvome mjestu. Srećom, na brodu su ugrađeni najmoderniji benzinski motori Volvo Penta V8 snage 270 KS oznake CE-B, s katalizatorom za reduciranu razinu štetnih plinova. Maksimalna brzina je 45 čvorova, a putna 25 čvorova uz potrošnju od 60 litara. Uz motore dolazi i joystick za jednostavno upravljanje, dok kod dodatne opreme vrijedi spomenuti klima-uređaj, dizelski generator i fleksibilni solarni panel.

S obzirom na dimenzije i opremu, bijeli PearlSea vrijedan 160 tisuća eura jedan je od većih brodova na tom jezeru, a ako bude sreće, moglo bi ih se uskoro vidjeti još nekoliko.

IZVORSlobodnaDalmacija
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.