CROSMA potiče osnivanje Fonda za subvencioniranje zapošljavanja vježbenika

  526
  pomorci v0001

  Predstavnici Udruženja posrednika pri zapošljavanju pomoraca CROSMA sudjelovali su prošli tjedan na sastanku u Ministarstvu te razgovarali s državnim tajnikom za more i suradnicima. Najviše se raspravljalo o krizi u zapošljavanju pomoraca i, naravno, o problemima ukrcaja vježbenika.

  S obzirom da država djelomično subvencionira domaće brodare, želja CROSMA-e je da u subvencije uđu i njezine članice, odnosno najbolje rješenje bi bilo kada bi svi hrvatski vježbenici bili besplatni svojim poslodavcima. Na taj način budući pomorci bi bili atraktivniji i dostupniji budućim poslodavcima te bi se potaknulo zapošljavanje hrvatskih pomoraca.

  Jedna od ideja je da pomorci „financiraju sami sebe”, odnosno mlade naraštaje u iznosu od 3,5% od trenutne osnovice obaveznog doprinosa.

  CROSMA je upravo zbog toga pokrenula inicijativu za osnivanje fonda kojim bi se pokrivali troškovi njihovog zapošljavanja nakon završetka školovanja na pomorskim učilištima. Prema njihovim procjenama godišnji trošak mogao bi iznositi oko 20 milijuna kuna. Ministarstvo se također složilo da se pokrene anketa među pomorcima koji bi izrazili svoje mišljenje o tome.

  Ovim putem portal Pomorac.net poziva sve pomorce da ispune anketu i na taj način daju svoje mišljenje jesu li spremni podržati takvu mjeru.

  Anketu možete ispuniti ovdje.

  Podijeli objavu

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.