Umjesto brodogradilišta – vjetrenjače!

996
brodosplit1

Brodogradilište Gdanjsk – nekada primjer propasti europske brodogradnje, sada je primjer uspješnog restrukturiranja. Umjesto besmislenog konkuriranja jeftinim brodovima iz Kine, Poljaci su se okrenuli vjetrenjačama.
U golemom kompleksu na baltičkoj obali Poljske, radi se punom parom. Na jednom dijelu i dalje se grade brodovi, a na drugom vjetrenjače. ‘Sretan sam zbog investicija koje su modernizirale ovaj prostor. Sretan sam zbog našeg brodogradilišta, u kojem su neke faze proizvodnje jako unaprijeđene’, rekao je Brunon Baranowski, radnik.
U vrijeme komunizma ovo je bio pravi mali grad. 20 tisuća zaposlenih, bolnica, vrtić, restorani. 1980., s pokretom Solidarnost upravo u Gdanjsku počela je borba Poljaka za demokraciju. A onda se ponos Poljske pretvorio u golemi teret. Neisplativa i gubitaška grana industrije bila je pred slomom. ‘Većinu europskih brodogradilišta pogodile su niske cijene u Kini. Pogreška uprava naših brodogradilišta bila je u tome što nisu shvaćali da Kini ne mogu konkurirati u proizvodnji teretnjaka ili tankera. Cijena takvih plovila u Kini manja je i do 30 posto’, rekao je Zbigniew Andruskiewicz, tvrtka za obnovu brodova. Europska unija tražila je restrukturiranje. Brodogradilište je privatizirano. Tisuće radnika ostale su bez posla, proizvodnja je smanjena.
‘Od 2009. brodogradilište u Gdanjsku temeljito je obnovljeno. Dodali smo nove proizvode. Osim brodova, koji se ovdje grade od 19. stoljeća, sada gradimo vjetrenjače i čelične konstrukcije’, rekla je Aldona Dybuk, glasnogovornica brodogradilišta. U svega dvije godine, Gdanjsk je postao vodeći proizvođač vjetrenjača na Baltiku. Do 2015. mogli bi postati jedan od najvećih na svijetu. S obzirom na to da se bave tehnologijama budućnosti, teško je vjerovati da će im to biti krajnja granica.

dnevnik.hr

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.