Super-Zemlja je previše hladna za život

Valkyrie Blu

Foto: NASA

Planet mnogo hladniji i veći od našeg otkriven je u studenom 2018. godine u orbiti obližnjeg Crvenog patuljka – Bernardove zvijezde, koja je od Zemlje udaljena oko šest svjetlosnih godina. Došlo se do zaključka da ima masu koja je tri puta veća od Zemljine i da na njoj vladaju niske temperature.

Jasno je da čovječanstvo već neko vrijeme mašta o selidbi u svemir, pa je rijetka super-Zemlja naizgled dobra prilika za to. Ipak, nova planeta nije odgovarajuća destinacija, usprkos tome što je po veličini slična Zemlji, te se od svoje zvijezde kreće na sličnoj udaljenosti kao i naša planeta od Sunca. Znanstvenici ističu da je planeta vrlo hladna zbog toga što je njena zvijezda manja od našeg Sunca i emitira manje svjetlosti. Zbog niskih temperatura nema vode u tekućem stanju, tako da je život poprilično nemoguća stvar.

Relativno nova planeta pripada skupini čija svaka predstavnica nosi ime „super-Zemlja“, zbog toga što imaju veću masu nego naša planeta, ali nisu velike poput divova iz našeg Sunčevog sustava – Neptuna i Urana. Otkrivena je u orbiti zvijezde koja je najbliža našem Sunčevom sustavu nakon desetljeća potrage, te je dobila ime Bernardova zvijezda b.

Otkriće ove super-Zemlje pruža i nove dokaze o formiranju planeta, te o postojanju drugih solarnih sustava koji podsjećaju na naš. Ipak, život u novom svijetu nije moguć, bar ne onakav kakav je nama poznat, piše The Cut.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.