Domaća tvrtka napravila aplikaciju za bolji nadzor nad trošenjem novca u sportu

Adriano Milovan

Foto: Index.hr

Kada je prije četiri godine s prijateljem Milanom Gudeljevićem pokrenuo vlastiti biznis, Lorenzo Gašparić vjerojatno nije ni slutio kakva ga promjena u životu čeka.

Do pokretanja svog poduzeća 2016. godine Gašparić je bio zaposlenik u tvrtki VM2, a onda je odlučio prestati raditi za druge i početi raditi za sebe. Rezultat je tvrtka Fortis Labor, u kojoj je danas većinski vlasnik i koja spada među poznatije hrvatske startupe, piše Index.hr.

“Tvrtku sam pokrenuo jer sam htio nešto napraviti”, poručuje Gašparić, 31-godišnji Zagrepčanin.

Gašparić i njegovi suradnici spojili su svoju strast prema nogometu i novim tehnologijama te potražnju na tržištu za digitalizacijom. Najprije su 2017. godine razvili aplikaciju Sustav obavještavanja mailom, ili skraćeno SOM, za mala i srednja poduzeća. Nakon uspjeha prve aplikacije shvatili su da se ona može koristiti i u drugim segmentima društva, a posebno u sportu. Stoga su prošle godine razvili i aplikaciju SOM Sport, koja omogućuje digitalizaciju sportskoga života. Aplikacija je zaživjela početkom ove godine.

Cijela priča zapravo se svodila na to da digitalizacijom pomognemo sportskim klubovima u vođenju evidencije i naplati članarine. Klubovi imaju velik problem s naplatom članarine, a mnogi od njih evidenciju još uvijek vode ručno. Drugi važan cilj bio je olakšati i klubovima i gradovima nadzor nad trošenjem novca, čime se i jednima i drugima omogućava da u realnom vremenu imaju nadzor nad trošenjem novca poreznih obveznika, budući da su transferi iz gradskih proračuna značajan izvor financiranja klubova”, pojašnjava Gašparić.

Pojednostavljeno, primjenom aplikacije SOM Sport i gradovi i klubovi u svakom trenutku mogu vidjeti koliko im je novaca za određenu godinu dodijeljeno, koliko je do određenog trenutka utrošeno i je li i kako potrošnja bila opravdana.

“Aplikacija bilježi svaku komunikaciju između grada i sportske zajednice, ali i sportske zajednice i klubova. Gradovi sada u svakom trenutku mogu vidjeti koliko su dotirali za sport i kako je i koliko sportska zajednica potrošila taj novac. S obzirom na to da znatan dio novaca sportski klubovi troše na, recimo, putovanja, u svakom je trenutku moguće vidjeti gdje je netko od pripadnika kluba putovao i koliko je za taj put potrošio te je li to bilo opravdano”, ističe Gašparić.

Značaj nove aplikacije prepoznali su pojedini hrvatski gradovi pa je već koriste u svakodnevnom radu. Riječ je o Bjelovaru, Sisku, Rovinju, Vodnjanu i Vrbovcu. Pritom valja naglasiti kako se aplikacija može koristiti i u drugim segmentima života, poput kulture, udruga ili vatrogastva: osim što omogućuje bržu i pravovremenu komunikaciju gradova s udrugama i institucijama u tim djelatnostima, osigurava i nadzor nad trošenjem novca. Stoga je Vrbovec njenu primjenu već proširio i na udruge, dok je Bjelovar, ističe, Gašparić, najavio da će do kraja godine njenu primjenu također proširiti na udruge i kulturu.

SOM Sport je dobar alat za nadzor nad trošenjem novca iz lokalnih proračuna. Međutim, olakšava rad i samim sportskim klubovima. Aplikacija, primjerice, omogućuje klubovima vođenje evidencije tko je od članova u kojem trenutku bio na treningu i s kim je ostvarivao kontakt. Tu je i funkcija “digitalne prozivke”, digitalne evidencije dolazaka na treninge koja odmah služi i kao povratna informacija roditeljima djece sportaša. Sve je to, napominje Gašparić, korisno sredstvo i za borbu protiv koronavirusa jer su u svakom trenutku dostupne informacije o tome tko je od igrača i kada bio na treningu i s kim je ostvario kontakte.

Osim toga, klubovi u svakom trenutku dobivaju podatke o tome tko je od članova platio članarinu, a tko je ostao dužan. U slučaju duga, SOM roditeljima i igračima šalje obavijest o dugu i podsjetnik o obvezi plaćanja.

Aplikaciju su već prepoznali i izvan Hrvatske pa Gašparić kaže da Fortis Labor surađuje s nizom sveučilišta i institucija u Portugalu, Poljskoj, Cipru i drugim europskim zemljama, i to u sklopu programa Erasmus Europske unije. U toj su je zagrebačkoj tvrtki spremni ponuditi i na tržištima europskih i drugih zemalja.

Europska unija je i inače bila ključni faktor u razvoju aplikacije SOM. Naime, od oko 1,3 milijuna kuna, koliko je koštao projekt razvoja aplikacije, iz fonda Unije za inovacije malih i srednjih poduzeća povukli su oko 1,1 milijun kuna, ili 85 posto vrijednosti projekta. Ostatak od oko 200.000 kuna sami su osigurali. Financijsku pomoć države, s druge strane, nisu ni tražili.

Tvrtka, koja danas ima četiri suvlasnika, zapošljava sedam djelatnika. Njihove se neto plaće kreću u rasponu od 8000 do 9000 kuna. Sjedište Fortis Labora je u ZICER-u, poduzetničkom inkubatoru na Zagrebačkom velesajmu.

Vizija kompanije za budućnost je nastavak spajanja njihovih znanja i interesa s potrebama tržišta. Kako hrvatskog tako i inozemnih.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.