WhatsApp mijenja aplikaciju zbog koronavirusa, moguća preopterećenja i padovi

Valkyrie Blu

Image by Alfredo Rivera from Pixabay

Već nekoliko aplikacija, među kojima su Viber, Instagram i Google Maps prilagodile su se novom koronavirusu i u svoje interface i opcije uvele značajne promjene. Sad je na red došao i WhatsApp.

Tvrtka u vlasništvu Facebooka u suradnji s WHO tj. Svjetskom zdravstvenom organizacijom napravila je tzv. hub, koji će sadržati relevantne i pravovremene informacije u vezi s koronavirusom. Osim SZO-a, partneri na održavanju, osvježavanju i sadržaju ovog huba bit će i UNICEF i UNDP.

Odjeljak, koji će se pojaviti korisnicima nakon nekog od ažuriranja, sadržavat će generalne informacije o COVID-19, uputstva za postupanje tijekom tumačenja simptoma, savjete i druge korisne informacije i pomoć u vezi sa širenjem, prevencijom i liječenjem virusa. Također, bit će prikazane konkretne i pouzdane informacije o broju zaraženih, izliječenih i umrlih osoba.

Među ponuđenim informacijama bit će i brojevi telefona i aktivni WhatsApp servisi u vezi s COVID-19 u zemljama, u kojima su aktivirane takve usluge i putem WhatsApp poruka ili poziva.

WhatsApp će donirati i milijun dolara institutu Poynter Institute’s International Fact-Checking Network (IFCN), kako bi pomogao borbi u suzbijanju lažnih vijesti i neistina o koronavirusu.

Nažalost, WhatsApp je trenutno pod velikim pritiskom, jer intenzitet prometa raste i do 70 posto u usporedbi sa situacijom prije virusa, zbog čega su serveri tvrtke Facebook, koji održavaju aplikaciju pred “topljenjem“, objavili su IT mediji. “Zuckerberg osobno pokušava spriječiti “topljenje” servera uslijed ogromnog porasta korištenja WhatsApp aplikacije”, objavio je Mashable na svojoj stranici.

Zuckerberg je priopćio u video pozivu svojim suradnicima da je izuzetan porast obujma korištenja u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, pa i SAD-u upozorenje kako bi aplikacija mogla ozbiljno biti ugrožena, ako se trend rasta nastavi i u drugim zemljama, koje tek očekuju vrh epidemijskog širenja.

S obzirom na to da u Facebook tvrtki većina zaposlenih radi od kuće, održavanje servera i druge infrastrukture bit će pravi izazov za tvrtku, naglašava Mashable.

Što bi korisnici mogli napraviti da do preopterećenja ne dođe? Preporučljivo je koristiti aplikaciju manje iako u ovom trenutku nismo sigurni koliko je to baš moguće.Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.