TAJVANAC PROTIV ŠKOTA

Tomo Will

Foto: Playboy.hr

Vjerojatno vam nije ni na kraj pameti da pomislite da se jedan od najboljih viskija na svijetu proizvodi na Tajvanu. No, Kavalan je postao istinski fenomen u svijetu luksuznih žestica.

“Kušaj ovo. Kao da je čokolada pomiješana s viskijem. Kvragu, danas najbolji viski više ne proizvode Škoti, nego Tajvanci.” Govori tako s mješavinom šoka i oduševljenja Bobby „Axe” Axelrod, kralj hedge fondova, u jednoj od epizoda televizijske serije „Milijarde” (nedavno prikazana i u nas), dok supruzi toči piće. Dakako, milijarder koji uživa u svemu najboljem – kući od 11 milijuna dolara na Long Islandu, privatnom mlažnjaku, druženju s rock zvijezdama poput članova Metallice i uopće svemu što mu se prohtije, ne pije bilo što. U ovom slučaju, radi se o tajvanskome viskiju pod imenom Kavalan, svojevrsnom fenomenu u svijetu luksuznih žestica. Ako ga je Axe, odnosno scenaristi „Milijarda”, opisao kao mješavinu viskija i čokolade, neki će Kavalan usporediti s voćnim džemom, a drugi pak s medom, jer ima slatke note i klizi niz grlo kao taj tekući šećer.

Prema svemu, lako je zaključiti da se radi o široko dopadljivome viskiju, posebno za one koji nisu puristički nastrojeni prema tom alkoholnom piću s kratkog popisa svjetskih favorita žestice. Naime, činjenica da najpopularnije vrste Kavalana zriju u bačvama u kojima je odležavao sherry, ukazuje na to da je proizvođač razmišljao o pristupačnosti pića i lakome prijelazu ljubitelja vina na viski. „Nismo htjeli da naš viski ima bilo kakve medicinske okuse, kakvi se često povezuju s viskijem. Ideja je bila da dokažemo svijetu da se u Tajvanu može proizvesti vrhunski viski, kao i to da on bude pitak i da se svidi većini ljudi, i čini mi se da smo u tome i uspjeli”, kaže Yu-Ting Lee, generalni direktor Kavalanove matične kompanije, King Car Group iz Tajvana. Osim te marketinške taktike, očito je da Kavalan, kada je počinjao svoju priču 2005., i nije imao namjeru gurati se s velikim imenima škotskih viskija, američkih burbona i ostalih cijenjenih marki s tog područja.

Tako je i bilo, sve do Burnsove noći 2010., proslave koja se svake godine održava 25. siječnja (ili oko toga datuma) u čast pjesnika Roberta Burnsa i njegova doprinosa škotskoj kulturi (teme njegovih pjesama uključivale su i društveni život, pogotovo ispijanje škotskog viskija, zbog čega jedna robna marka tog pića danas i nosi njegovo ime).

Na spomenuti dan, naime, na jednom kušanju „na slijepo” u Škotskoj, taj je Tajvanac „potukao” tri Škota i jednog Engleza. Svi prisutni, a i oni koji su o tome poslije nešto čuli u medijima, tvrdili su da je to nemoguće i da je vjerojatno došlo do neke zabune ili namjernog podmetanja. No, vrijeme je pokazalo da su ocjenjivači imali pravo. Danas se viski koji se proizvodi u tajvanskoj provinciji, u mjestu Yuanshan u okrugu Yilan, prodaje u 60 zemalja svijeta, a od Burnsove noći 2010. osvojio je više od 230 nagrada širom svijeta, među kojima su i dvije prestižne – Wine & Spirit Competition Worldwide Whisky Trophy 2017 te International Spirits Challenge Trophy, od kojih je potonju osvojio dvije godine zaredom, 2016. i 2017.

Još važnije, pisac Jim Murray, jedan od najvećih poznavatelja svijeta viskija i autor čuvenog godišnjaka „Jim Murray’s Whisky Bible”, najboljim viskijem u 2014. proglasio je baš Kavalan, što mu je zapečatilo vrhunski status.Ostajući vjeran svojoj temeljnoj filozofiji, Kavalan je 2017. proizveo čak devet milijuna litara svojih viskija, čime je postao jedna od najvećih destilerija single malt viskija u svijetu, rame uz rame s najstarijom škotskom destilerijom, Glenlivet. Stručnjaci drže da jedan od najvažnijih elemenata popularnosti Kavalana počiva na tome što taj viski stiže iz egzotičnoga Tajvana, ali i činjenici da poznavateljima i ljubiteljima viskija, pogotovo onih single malta, nudi nešto novo i drukčije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.