OSVJEŽENI AUDI S4 NAOŠTREN DIZELAŠEM OD 347 KS

Željko Marušić

Foto: Autoportal

3.0 V6 s električnim i turbinskim punjačem razvija tenkovski moment od 700 KS, za 4,8 s do stotke, bez blokade može potegnuti 300 km/h…
Nakon pristavljanja redizajniranog Audija A4, pred nama je i njegova sportska verzija S4, u osvježenom izdanju. Zanimljivo i Dieselgateu usprkos, u prvi je plan stavljen dizelski motor, i to kakav. 3.0 V6, nabijen je u dva stupnja.

U prvom je ‘naoštren’ električnim kompresorom, a u drugom turbokompresorom, što mu snagu nabija na 347 KS, a najveći okretni moment na 700 Nm.

Oplemenjen je, što postaje hi-tech standard, 48-voltnim remenskim starter-generatorom snage 8 kW, te litij-ionskom baterijom kapaciteta 0,6 kWh. To mu pruža dodatan impuls snage, koja se 8-stupanjskim mjenjačem i pogonom quattro (4×4) usmjerava na sve kotače.

Novi S4 stotku hvata za 4,8 s, a najveća je brzina elektronički ograničena na 250 km/h. Bez blokade limuzinski jurišnik iz Ingolstadta može potegnuti ‘tri glave’.

Za američko i kinesko tržište predviđena je turbobenzinska verzija 3.0 V6 od 354 KS. Nova se verzija prepoznaje LED-matričnim svjetlima, ima novi 10,2 inčni ekran koji podržava MMI (Multimedia Interface) sučelje.

Serijski se oprema 18-colnim alu naplacima, a mogu se doplatiti 19 i 20-colni. Infotaintmentom i svim sekundarnim funkcijama upravlja se središnjim kružnim kontrolerom. Cijena je u Njemačkoj 62.900 eura, kod nas će, zbog trošarine, nažalost, biti blizu pola milijuna kuna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here