OSVJEŽENI AUDI S4 NAOŠTREN DIZELAŠEM OD 347 KS

Željko Marušić

Foto: Autoportal

3.0 V6 s električnim i turbinskim punjačem razvija tenkovski moment od 700 KS, za 4,8 s do stotke, bez blokade može potegnuti 300 km/h…
Nakon pristavljanja redizajniranog Audija A4, pred nama je i njegova sportska verzija S4, u osvježenom izdanju. Zanimljivo i Dieselgateu usprkos, u prvi je plan stavljen dizelski motor, i to kakav. 3.0 V6, nabijen je u dva stupnja.

U prvom je ‘naoštren’ električnim kompresorom, a u drugom turbokompresorom, što mu snagu nabija na 347 KS, a najveći okretni moment na 700 Nm.

Oplemenjen je, što postaje hi-tech standard, 48-voltnim remenskim starter-generatorom snage 8 kW, te litij-ionskom baterijom kapaciteta 0,6 kWh. To mu pruža dodatan impuls snage, koja se 8-stupanjskim mjenjačem i pogonom quattro (4×4) usmjerava na sve kotače.

Novi S4 stotku hvata za 4,8 s, a najveća je brzina elektronički ograničena na 250 km/h. Bez blokade limuzinski jurišnik iz Ingolstadta može potegnuti ‘tri glave’.

Za američko i kinesko tržište predviđena je turbobenzinska verzija 3.0 V6 od 354 KS. Nova se verzija prepoznaje LED-matričnim svjetlima, ima novi 10,2 inčni ekran koji podržava MMI (Multimedia Interface) sučelje.

Serijski se oprema 18-colnim alu naplacima, a mogu se doplatiti 19 i 20-colni. Infotaintmentom i svim sekundarnim funkcijama upravlja se središnjim kružnim kontrolerom. Cijena je u Njemačkoj 62.900 eura, kod nas će, zbog trošarine, nažalost, biti blizu pola milijuna kuna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.