NAJTRAŽENIJI ESTETSKI ZAHVATI HRVATSKIH MUŠKARACA

Marijana Filipović Grčić

Botoks u čelu, operacija podizanja kapaka, vjerojatno injekcije filera u jagodicama i moguća rekonstrukcija brade – to su pretpostavke petorice vrhunskih britanskih estetskih kirurga koji su za britanski The Sun analizirali fotografiju ne nekog holivudskog glumca već, pazite sad, Vladimira Putina. Ruski predsjednik, dakako, nije nikad imao potrebu objašnjavati javnosti je li se pomlađivao i poljepšavao uz pomoć skaplela i filera ili mu samo jako godi golema moć, no činjenica je da Putin ima puno manje bora od većine 66-godišnjaka koje poznajemo, a lako je uočiti da su mu i konture lica sada bolje definirane nego u njegovim pedesetima. Ruku na srce, teško je ne povjerovati u procjenu petorice britanskih top stručnjaka koja ruši dvije osnovne predrasude o estetskoj kirurgiji: a) nikako više nije rezervirana samo za žene i b) već je debelo iskoračila i iz granica showbiza. Za muškarce 21. stoljeća estetski zahvati više nisu tabu, čemu u prilog govore statistike Američkog društva plastičnih kirurga (American Society of Plastic Surgeons): od 2000. do 2018. broj estetskih zahvata na muškarcima povećao se za 29 posto – samo prošle godine nad američkim muškarcima izvršeno je 1,3 milijuna estetskih zahvata, a predviđa se da će ovaj trend i dalje rasti.

Oni zreliji među njima, izvještava ASPS, skloniji su anti-age procedurama na licu poput botoksa, filera i korekcije kapaka, a ne motivira ih toliko želja da se svide ženama, tvrde američki kirurzi, koliko želja da budu što privlačniji tržištu rada i osvježenim izgledom bolje konkuriraju mlađim kolegama. Pacijenti mlađe dobi, pak, prema izvještaju ASPS-a, više od lica žele „popraviti” svoja tijela, pa se najčešće podvrgavaju liposukciji, zatezanju trbuha i smanjenju grudi. Ako vas je popularnost posljednjeg zahvata iznenadila, sljedeći podatak mogao bi još i više. Redukcija muških grudi jedan je od najčešćih estetskih zahvata koji se na muškarcima izvodi i u Hrvatskoj.

– Na muškim pacijentima najčešće izvodim smanjenje grudi, zatim operaciju nosa te liposukciju – otkriva nam doc. dr. sc. Zoran Žgaljardić koji ne voli govoriti o estetskim zahvatima kao o nekom trendu ili hiru:
– Ljudi imaju problem, imaju dijagnoze i obraćaju se meni kao kirurgu da im pomognem riješiti taj njihov problem.

Ginekomastija, odnosno povećanje muških grudi zaista je nerijetka i nije teško povjerovati da je mnogim muškarcima neugodna te da je se žele riješiti kirurškim putem. Ipak, rijetki bi priznali taj zahvat, no ne i slavni The Rock, Dwayne Johnson, kojeg je magazin People proglasio najseksi muškarcem 2016. i koji je iste godine postao najbolje plaćeni glumac na svijetu. Iako je ovaj bivši hrvač neumorno vježbao, to mu nije pomoglo smanjiti nabujale grudi. Dijagnosticirana mu je ginekomastija, benigni rast mliječne žlijezde koji vodi do povećanja grudi, i The Rock je odlučio taj problem riješiti kod estetskog kirurga i otvoreno to priznao.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here