KONAČNO SE SAZNALO ODAKLE POTJEČE MARIHUANA

100posto

Image by Herbal Hemp from Pixabay

Konačno je otkriveno podrijetlo marihuane, za mnoge ljude čudotvorne i ljekovite biljke, a takav status zaslužuje isto tako mistično i uzvišeno podrijetlo, piše 100posto.hr. Pa uistinu je uzvišeno jer su znanstvenici upravo otkrili da marihuana potječe s Tibetanske visoravni tri kilometra nad razinom mora, a stara je čak 28 milijuna godina.

Znanstvenici su analizirali fosil peludi biljke i otkrili su da se ona polako, tijekom tisuća godina, proširila prema Europi, Kini i Indiji. Već se dugo zna da kanabis potječe iz centralne Azije, ali točna lokacija bila je nepoznanica sve do sad.

Arheološki dokazi njezine primjene kao lijeka datiraju do 2700 godine prije Krista, u obližnjoj regiji zapadne Kine Xinjiang.

Biljka se širila zbog tektonskih pomaka

Tim istraživača iz Sveučilišta Vermont u SAD-u ispitalo je 155 postojećih fosila peludi iz Azije ‘kako bi rekonstruirali povijest evolucije kanabisa i njegovu povezanost s čovjekom u Aziji, rekli su autori izvješća.

Genetskom analizom fosiliziranog polena mogli su točno odrediti da je rastao prije 28 milijuna godina u području jezera Qinghai na Tibetanskoj visoravni.

Visoravan na jugozapadu Kine je znatno viša, 4500 metara nadmorske visine. Taj se predio preklapa s prvom zajednicom lovaca i sakupljača u Aziji, iako njihovo postojanje nije dovedeno u vezu s konopljom.

Analiza je pokazala dokaze da se kanabis prvo raširio u Europu, a zatim u Kinu i Indiju, zbog tektonskih pomaka Zemlje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.