Na tržište je stigao prvi dalmatinski dry gin Dubrovnik Republic

Kult Plave Kamenice

…midnight oil👊🏼 #gin #dubrovnik #dubrovnikrepublic #gintonic

Objavu dijeli Dubrovnik Republic Gin (@dubrovnik_republic_gin)

Prvi dalmatinski gin Dubrovnik Republic, odsad je dostupan svima, u online prodaji. Ovoga proljeća u svojoj zadarskoj su ga destileriji proizveli Marcus Weischhoff i Mario Matošević. Weischhoff i Matošević predstavljaju se kao politolog, vinar, bivši UN-ovac, profesor marketinga i prodekan fakulteta u Gradišću (Weischhoff) i bivši pivar, drvosječa i ribar (Matošević). Ideja im je bila napraviti pravi dalmatinski dry gin, s propisnom količinom borovice i samo onim aromatima koji predstavljaju tipični dalmatinski terroir.

Duborvnik Republic ima svega nekoliko sastojaka, isključivo lokalnih, i destileri tvrde da se svaki može osjetiti u ginu. Borovica je iz Zadra. Matošević i Weischhoff u istraživanjima su naišli na podatak dvojice američkih profesora iz 1937. (“Controlling Gin Flavor”, Willkie, Boruff i Althausen) u kojemu se kao krajevi u kojima rastu najbolje borovice navode Toscana i Zadar. Gorke naranče dolaze s Elafitskih otoka, motar se bere na stijenama, koriste lokalno smilje i izvorsku vodu s Velebita.

Dubrovnik Republic macerira se jedan dan i dvije noći i destilira u tradicionalnim bakrenim kotlovima, s modernom kolonom od čelika i bakra, prvom takvom u Hrvatskoj. Svaki batch destilira se 9 sati i s velebitskom vodom reže na 47 posto alkohola. Kako su svojedobno izjavili za Zadarski list, Matošević i Weischhoff gin su nazvali Dubrovačka Republika jer je to u svijetu najprepoznatljiviji pojam vezan u Dalmaciju. Na etiketi je prva ruža vjetrova Dubrovčanina Benedikta Kotruljevića, “čovjeka koji je izmislio računovodstvo, bio je diplomat napuljskog kralja i Venecijanske Republike te autor prve knjige o navigaciji na Mediteranu.” Od ideje začete u jednoj bečkoj pivnici do prvog batcha gina Dubrovačka Republika prošlo je dvije godine, najviše vremena je potrošeno na birokraciju i eksperimentiranje s recepturama. Dubrovnik Republic gin prodaje se za 299 kuna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.