Ponam 31, robusni ljepotan kojeg su dizajneri kreirali po uzoru na uspješne modele Toyote

Željko SIMUNIĆ

FOTO:TOYOTA
Prodavši 9,98 milijuna vozila u 2013. godini, Toyota je potvrdila svjetski primat u autoindustriji, ispred Volkswagena i General Motorsa. Međutim, dok gotovo svi na planetu znaju za njihove automobile, mnogi nisu uopće upoznati s podatkom da ta kompanija, osnovana 28. kolovoza 1937., već duže vrijeme proizvodi i plovila. Toyota je, naime, još 1990. osnovala Marine Business Planning Office, no svoj je prvi brod Ponam 28 prezentirala tek 1997. godine. Otada Japanci uspješno djeluju u ovoj kategoriji, premda se Toyotina plovila u Hrvatskoj i zemljama EU-a ne mogu baš često vidjeti… Razlog je što industrijski div iz Zemlje izlazećeg sunca u segmentu plovila ostvaruje dobre prodajne rezultate u SAD-u i na svome tržištu.

Moćan i siguran

Toyota je nedavno lansirala svoj najnoviji model Ponam 31 i svrstala ga u kategoriju Sport Utility Cruiser . Naziv nije odabran slučajno i namjerno podsjeća na izraz SUV ( Sport Utility Vehicle), vrlo dobro poznat iz autoindustrije. On bi potencijalnim kupcima trebao poslati poruku otprilike ovog sadržaja – brod je velik, moćan, stabilan i siguran. Iz Toyote uopće ne kriju kako je sportska jahta dužine 10,6 metara nastala inspirirana dizajnom i detaljima njihovih uspješnih i robusnih cestovnih terenaca, koje Amerikanci obožavaju i masovno kupuju.

Ponam 31 na tržištu se reklamira kao brod napravljen za dvostruku ulogu – na njegovoj se palubi može uživati u večeri uz zalazak sunca, ali je isto tako prikladan za ribolov u ranim jutarnjim satima. Zbog ugleda kompanije i pokrenute marketinške ofenzive, Toyota će jamačno prodati dosta Ponama 31 , no valja odmah priznati da je uistinu riječ o plovilu koje zaslužuje puno komplimenata.
Primjerice, u izradi trupa japanci su ostali vjerni aluminiju A5083 smatrajući ga superiornim u odnosu na stakloplastiku. Luksuznom plovilu predviđenom za 12 osoba ne manjka ni sofisticirane tehnologije. Ima, naime, Drive Assist Pilot Support koji djeluje kao autopilot, te sustav virtualnog sidra ( Virtual Anchor System – VAS ). On uz pomoć GPS-a održava položaj broda na istom mjestu ili pramac u predefiniranom smjeru, bez da se sidro uopće spusti.

Motori iz Land Cruisera

Motornu jahtu pokreću dva moćna marinizirana turbodizelaša koji se ugrađuju u automobile Land Cruiser Prado. Riječ je o posebno pojačanim motorima obujma 3,0 litara s četiri redna cilindra koji razvijaju 256 KS. Dosadašnji podaci o ponašanju nove jahte pokazuju kako ovaj morski SUV s lakoćom prolazi kroz valove i ima odlične maritimne osobine u svim manevrima. Iako dužine 10,6 metara, Ponam 31 vlasniku i njegovim gostima nudi dosta komfora zbog funkcionalne organizacije interijera.
Brod ima flybridge na kojem ima mjesta za pet osoba, a kako je stražnji dio flybrigdea zaobljen i malo podignut, mnogi govore da ih podsjeća na automobilski spojler. Toyotin robusni ljepotan teži 5600 kg, u spremnik goriva mu stane 620 litara dizela, dok spremnik pitke vode prima 110 l. U salon se ulazi kroz klizna staklena vrata, a platforma za kupače na krmi svakako će olakšati ljetne užitke. Ponam 31 košta 277.000 dolara, što je u prijevodu 223.000 eura.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here