2018. – godina napretka: ‘Pojavit će se aplikacije koje predviđaju što želimo’

Hrvoje Šarić, Dragan Petric, Danijel Lijović

Tri hrvatska novinara-stručnjaka za tehnologiju: Dragan Petric, Hrvoje Šarić i Danijel Lijović podijelili su s nama svoje prognoze o tome u kojem smjeru će se razvijati gadgeti ili, točnije, što možemo očekivati od novih serija smartfona u ovoj godini.

Danijel Lijović, Večernji list: Bez revolucije u smartfonima
U prošloj smo godini obilježili deset godina od prvog iPhonea. Pametni su telefoni strašno napredovali i u međuvremenu postali naše prvo računalo. Trend kontinuiranog brzog izbacivanja novih modela mobitela svake godine donosi tek linearni napredak u mogućnostima bez velikih iskoraka. Zato i u 2018. ne očekujem revoluciju poput savitljivog flagshipa ili posve novi koncept mobitela, nego nastavak niza i usavršavanje trenda koji smo vidjeli ove godine. U dizajnu su to širokokutni 18:9 zasloni s maksimalnim iskorištavanjem prednje površine, a u performansama jačanje mogućnosti procesora s odlikama umjetne inteligencije. Apple i Huawei su posebno naglašavali AI smjer, a kroz 2018. i sljedećim godinama očekujem da s marketinške strane od najava boljeg korištenja umjetne inteligencije u mobitelima dođemo do konkretnijih rezultata i većeg broja softverskih rješenja.

Promo foto: Iphone, Apple

Dragan Petric, izvršni urednik BUG-a: Promjene na nekoliko fronti
Idućih mjeseci tržište mobitela doživjet će – konačno – promjene na nekoliko fronti. Najuočljivija je potpuno novi „form factor” koji dolazi kao posljedica uvođenja takozvanih „bezel-less” ekrana, dakle ekrana bez obruba. Zapravo, riječ je o ekranima s omjerom stranica 16:9 koji nudi puno bolji omjer korisne površine u odnosu na cijelu prednju plohu mobitela i koji, najčešće, uopće nemaju obruba sa strane, dok im je s gornje i donje strane obrub debeo svega nekoliko milimetara. Takvi su ekrani daleko praktičniji za svakodnevnu upotrebu jer su prilagođeni danas najčešćoj radnji pri korištenju mobitela – „skrolanju”. Proizvođači, uz to, kako bi ostvarili što veći postotak iskoristive površine telefona, sve češće urezuju „notch” oko selfi-kamere i senzora koji su smješteni pokraj nje, nudeći naizgled neprirodan oblik ekrana, ali s druge strane i modernu, prepoznatljivu i inovativnu estetiku uređaja. Kroz 2018. ovakav form factor telefona doći će s flagship kategorije telefona i među mid-range i jeftine uređaje pa će potpuno zavladati tržištem.

Hrvoje Šarić, Ohoho.hr: Mobiteli –  Tehnološke kompanije, mediji i analitičari naveliko nagađaju o trendovima koji će se ostvariti kroz 2018. Prognoze se, dakako, razlikuju, ali postoji četiri-pet pojmova koje spominju svi odreda. Jedan od njih je umjetna inteligencija. Ta se tehnologija već spustila u mase i uselila u naše mobitele. Kroz 2018. još će se više raširiti, ali nažalost mi – koji govorimo „malim” jezicima kao što je hrvatski – još nećemo osjetiti njezine pune efekte jer nije realno očekivati da će Alexa, Siri, Google Assistant, Cortana ili Bixby već ove godine progovoriti hrvatski. Svejedno, pojavit će se aplikacije koje predviđaju što želimo, a sučelje će sve više komunicirati kao „živi čovjek”, a ne stroj.

Takozvani big data omogućit će još veće napretke u zdravstvu. S druge strane, mediji će se naći u još većim teškoćama zbog poplave lažnih vijesti s društvenih mreža. No te će se mreže koristiti i za prijenos novca, predviđa Juniper: plaćat ćemo jedan drugome kavu preko Facebooka, unaprijed.

 

IZVORVecernji List
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.