KIA POKAZALA ELEKTRIČNI KONCEPT NIRO: Atraktivan SUV stiže na tržište već ove godine

PROMO FOTO: KIA
Niro EV koncept Kia je izložila na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu

Novi korak u elektrifikaciji marke Kia je pokazala na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu gdje je predstavljen potpuno električni subkompaktni SUV Niro EV koncept. Novosti je mnogo pa krenimo redom…

U odnosu na produkcijski hibrid, aerodinamična karoserija koncepta nema klasičnu rešetku – budući da je nepotrebna za hlađenje motora – ona je u ovom slučaju zamijenjena interaktivnim zaslonom, a sam redizajn šiti se i na svjetla, branike i sam stražnji kraj. U unutrašnjosti vlada minimalizam, tu su nove značajke i tehnologije koje reagiraju na geste vozača u svrhu njegove interakcije sa automobilom kojeg će pokretati električni motor snage 150 kW (201 KS). Litij-polimer baterije kapaciteta su 64 kWh i omogućuju da Niro EV ima autonomiju oko 380 kilometara.

Među novostima valja izdvojiti APWS, sustav koji kombinacijom korištenja prednjih kamera, tehnologije prepoznavanja objekata, svjetlosnog sustava i zvučnika upozorava pješake na dolazak automobila, a tu je i HMI (human-machine interface) sustav koji prepoznavanjem glasa i lica vozača automatski podešava značajke vozila njegovim ranije odabranim preferencijama.

Kia Niro EV na tržištu bi se trebala pojaviti krajem ove godine, sve kao dio plana proizvođača da do 2025. godine ponudi 16 električki vozila koja koriste neku vrstu električnog pogona, među kojima pet potpuno električnih automobila.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here