Sve što trebate znati o popularnom Kodiju

Damir Rukavina

FOTO: SCREENSHOT KODI
Kodi na prvi pogled izgleda kao blesavo jednostavna aplikacija za pregledavanje videosadržaja. Ako ga mislite koristiti na osnovnoj razini, sve je to ok, no ako zagrebete ispod površine, pronaći ćete njegove najmoćnije opcije.

Kodi je, kao što vjerojatno znate, predivna aplikacija za gledanje svih vrsta i oblika videosadržaja. Bili vi početnik koji je prije dvije minute skinuo aplikaciju ili zagriženi veteran koji želi utvrditi znanje, donosimo vam kratki vodič kroz ovaj impresivni alat.

Za početak, što je to Kodi?

Za Kodi ste vjerojatno čuli tijekom rasprave o streamingu filmova i televizijskih programa, no nije vam do kraja jasno što to sve znači? Ne brinite – niste sami! Kodi je, u principu, softver za streaming otvorene strukture pomoću kojeg možete pristupiti digitalnom audio i videosadržaju kroz jednostavno i uniformno sučelje. Njegova reputacija već je dulje vrijeme okaljana nezakonitim radnjama s obzirom da ga mnogi koriste za pristup sadržaju upitnog podrijetla.

Naravno, sve nije crno-bijelo i sam program kao takav mješavina je dobrih svari, loših stvari i ilegalnih stvari. Njegova priroda naime omogućuje mu da se prilagodi različitim potrebama korisnika i kao takav vrši različite funkcije. I prije nego što pitate: ne, ne radi se o platformi koja služi samo za nezakonito gledanje TV-serija.

Ako odlučite početi koristiti Kodi, evo nekoliko stvari koje trebate znati. On je u svojem osnovnom obliku besplatni softver otvorene strukture (što znači da ga svatko smije modificirati) koji se može koristiti kao centralizirani medijski centar, što korisniku omogućuje da spremi sav digitalni sadržaj i pristupa mu s praktički bilo kojeg uređaja.

Pozadinska priča iza programa, nažalost, nije tako jednostavna. Program je prvotno izdan još 2002. pod imenom XBMP, odnosno Xbox Media Player. Kodi je evoluirao u nešto poznatiji XBMC, odnosno Xbox Media Centre. Njegov konačni oblik koji znamo i volimo dosegnut je tek u 2014., kada je dobio novo ime i svima omiljen otvoreni oblik.

Danas ga možemo koristiti kao podlogu za streaming kod kuće koja povezuje sve uređaje u jednu mrežu putem interneta. On korisniku omogućuje da spremi sve svoje filmove i TV emisije sa svom glazbom i bazom fotografija. Za razliku od konkurencije, Kodi ne nudi nikakvu vrstu izvornog sadržaja. Ne nudi ni nikakav dućan, već korisnicima omogućuje da sakupljaju vlastiti sadržaj iz niza drugih platformi i medijskih formata, poput DVD-a, Blu-Raya i tvrdih diskova.

Iako može funkcionirati kao neka vrsta TV-planera koji može snimati TV emisije kako biste ih pogledali kasnije, moguće ga je nadograditi pomoću brojnih nadogradnji, što otprilike znači da pomoću njega možete gledati YouTube i Vimeo na kojem god ekranu željeli. Razlog zbog kojeg ovo uopće funkcionira je sam Kodi koji je, barem u trenutku pisanja ovoga članka, jedan od najpoznatijih servisa za streamanje unutar kuće. Također mu pomaže to što ga podržava skoro svaki uređaj, uključujući vaš TV, laptop, smartfon i tablet.

Tim rečeno, mnogi korisnici instalirali su ga i u prijemnike koji omogućuju pregled hrpe ilegalnog sadržaja poput prijenosa uživo ili zaštićenih TV-serija. Ovo nas, naravno, dovodi do sljedećeg pitanja.

Je li Kodi ilegalan?

Iako se njegovo ime često povlači po člancima vezanima uz ilegalne sadržaje, Kodi sam po sebi nije nezakonit. Međutim moguće ga je koristiti za vršenje ilegalnih aktivnosti, poput gore spomenutog pristupa prijenosima zaštićenima zakonom ili gledanju piratskih kopija filmova i serija.

Ovo je naime ostvarivo pomoću velikog broja dodataka koje sama platforma omogućuje, a ove zloglasne primjene privukle su horde odvjetnika i zakonodavaca da ga pobliže promotre. Mnogi koriste ovaj softver za proizvodnju takozvanih ‘Kodi boxova’. Iako Kodi ne proizvodi nikakav hardver, ove kutije dostupne su diljem svijeta, premda neki prodavači, poput Amazona i eBaya, već neko vrijeme rade na suzbijanju njihove prodaje.

Kratko rečeno – takvi uređaji smatraju se ilegalnima te ih se u Sjedinjenim Državama povezuje s brojnim uhićenjima pojedinaca koji su ih otvoreno prodavali. Ono što zabrinjava mnoge online distributere to je da su prekršitelji prodavali Kodi boxove barovima i klubovima. Naravno, valja naglasiti da je unatoč podešavanju za korištenje u ilegalnim aktivnostima Kodi sam po sebi izvrstan program.

Što je dobro oko Kodija?

Kodi nije samo još jedan medijski player, već vrlo kvalitetna modularna platforma. On omogućuje pristup praktički svim vrstama video i audioformata, što znači da nikad nećete imati problema s reprodukcijom sadržaja. Nakon što Kodi uspijete podesiti da reproducira datoteke koje želite, svi vaši podaci bit će dostupni na povezanim uređajima. Štoviše, on omogućuje pristup sadržaju koji ne mora nužno biti u vašoj kolekciji. Pomoću njega, recimo, možete gledati YouTube, Vevo i Vimeo. Iako su svi dodaci za Kodi zasnovani na istoj premisi, velik broj nije stvoren da pomoću njih gledate ilegalne sadržaje poput torrenta ili hakiranih prijenosa uživo.

Pored toga što je praktičan, Kodi je vrlo dobro dizajniran te vam omogućuje vrlo elegantan pristup katalogu pomoću čistog i vrlo čitljivog preglednika. Softver je također u cijelosti besplatan.

Što je loše oko Kodija?

Kao što smo to već naglasili, Kodi je vrlo poznat kao platforma koju mnogi koriste za ilegalne prijenose sadržaja. Sam Kodi vrlo je tvrdoglav oko tematike te inzistira da neće promijeniti svoju razvojnu politiku kako bi spriječio pojedince da downloadaju ilegalne dodatke koji im omogućuju prijenos ilegalnog sadržaja.

‘Čak i ako je piratski streaming ilegalan u Europskoj uniji, ostajemo pri našem neutralnom stavu’, naglasio je Kodijev menadžer zajednice i razvoja Nathan Betzen u nedavnom blogu. Također je nadodao: ‘Mi smo razvojni tim, a ne policija. Kao takvi nemamo nikakav interes u izigravanju policije pri razvoju našeg softvera. Kodi će u cijelosti ostati besplatan i otvoren, kao što je oduvijek bio. Slobodno ga koristite kako god želite. Nama, iskreno, Kodi je nešto slično alatu poput čekića. Vaša je odluka kako ćete ga koristiti’, zaključio je Betzen.

Situacija oko neutralne pozicije razvojnog tima iza Kodija neće obeshrabriti zakonodavce pri pokušaju suzbijanja ilegalnih aktivnosti. Velik broj agencija već danas provodi duboko istraživanje i pronalaženje pojedinaca koji softver koriste za gledanje sadržaja koji nisu platili. Pored zakonodavaca koji nastoje doći na kraj ilegalnim radnjama vezanima uz Kodija, Amazon i eBay također imaju svoj udio. Popularne stranice već su blokirale prodaju takozvanih Kodi Boxova i sličnih uređaja, dok je Apple blokirao Kodi iz svojeg App Storea za mobilne uređaje. Ako želite koristiti Kodi na iPhoneu ili iPadu, trebat ćete ih jailbreakati.

Tim rečeno, makar sam softver nije ilegalan, njegova primjena često jest. S obzirom da mu popularnost iz dana u dan raste, čisto sumnjamo da će kontroverza vezana uz njega uskoro početi jenjavati.

IZVORT-Portal
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.