Bluline Open 19: sicilijanski gliser za ljetne radosti

Sergije DVORNIK

PROMO FOTO: BLUELINE
Odavno znamo da plovilo koje može zadovoljiti svačije potrebe – ne postoji. Ono što postoji su detalji kojima pojedina plovila razlikujemo od drugih, prije svega prema specifičnim potrebama korisnika. Nekome treba sunčalište, nekome radni kokpit za baratanje ribolovnim alatima, nekome je bitno da konzola bude centralno postavljena… a kad sve to treba ugurati u par metara duljine i cijenom zadovoljiti široki spektar kupaca – mnogi brodograditelji jednostavno prihvaćaju raspored i organizaciju cjelina koje su se pokazala kao dobro i prihvaćeno rješenje.

Takvu šablonu nalazimo i na plovilu Bluline Open 19 na koji je u 5,5 metara dužine ugurano praktički sve za potrebe ljetnih kapetana. U tom pogledu, nekih velikih posebnosti po kojoj bi se Bluline razlikovao od sličnih plovila u klasi i nema, sve je odrađeno po zanatu prateći provjerene i iskušane trendove u nautici.

Radna površina

Ipak, razlike su u malim, ali dosta važnim detaljima i njihovoj funkcionalnoj vrijednosti. Odabran tupi i obli pramac ne samo da brodicu čini oku privlačnom, već ovako ovalan oblik bez suženja omogućuje normalno kretanje pramcem i veliku radnu površinu sa spremištem za privezne konope.

Tu su postavljene bitve za vez, a u samom vrhu i vodilica za sidreni konop. Pramac s gazištem je osiguran inoks ogradom za lakšu komunikaciju s obalom. Dobro se uklapa na pramčani dio brodice, i po visini i po obliku. Jedinstvenog je oblika i proteže se sve do razine konzole, tako da stražnji dio služi i kao rukohvat pri navigaciji.

Pramčanu cjelinu moguće je organizirati kao udobno mjesto s obloženim naslonima za uživanje u plovidbi ili kao sunčalište za izležavanje. Klasično je izvedena s klupama na V i jastucima. Cijeli pramčani kokpit je dobro zaštićen od udara vjetra i prskanja relativno visokim bočnim stranicama. Ispod klupa je ogromno spremište s velikim poklopcem za lakše spremanje stvari pod pramac. Drveni umetak za povećanje pramčanog ležaja uz dodatak aluminijske cijevi može se iskoristiti i kao stolić.

Mala težina

Skiperska klupa je predviđena za dvije osobe, a kako je lagano plovilo osjetljivo na raspored težine, kolo kormila logično je postavljeno centralno kako bi skiper mogao zauzeti najpovoljniji položaj i kada je sam u brodu. Vjetrobransko staklo s inoks rukohvatom dobro štiti od udara vjetra i prskanja. Na konzoli ima dovoljno prostora za smještaj instrumenata, a u dnu je integrirano spremište s vratašcima. Inače, cijela konzola se može preklopiti za pristup velikom spremištu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here