Što se događa kad nemamo redoviti seksualni život?

E. K.

FOTO:INSTAGRAM, gentlemanchannel
Umor, česta razdvojenost zbog posla, svakodnevne obveze oko kućanstva, stres zbog posla, djeca – sve su to razlozi što mnogi ljubavni parovi imaju neredoviti seksualni život.

1. Osjetljiviji ste na stres

Seks često može biti vrlo koristan i za rješavanje stresa. Škotski znanstvenici proučavali su posljedice osoba koje su apstinirale od seksa u periodu od dva tjedna. Pokazalo se da su se oni koji nisu upražnjavali seksualne odnose teže nosili sa stresnim situacijama, poput javnih nastupa, od ispitanika koji su se u periodu od dva tjedna barem jednom seksali. Tijekom seksa mozak ispušta kemikalije, poput endorfina i oksitocina, zbog kojih se osjećamo bolje, opuštenije i smirenije.

2. Loš utjecaj na vezu

Stručnjaci smatraju da nedostatak seksa loše utječe na vezu narušavajući skladne odnose, osjećaj sreće, bliskosti i sigurnosti u vezi. Veza ili brak bez seksa osim što smanjuju razinu oksitocina i drugih hormona, narušavaju samopouzdanje, izazivaju osjećaj krivnje. Povećava se i strah da će se jedan od partnera početi tražiti nove potencijalne kandidate zbog neupražnjavanja seksualnih potreba. Znanstvenici kažu da to ne znači da parovi koji nemaju seks ne mogu biti sretni – držanje za ruke, poljupci ili komplimenti također su način emocionalne povezanosti s partnerom, piše prevention.com.

3. Raste rizik od erektilne disfunkcije

Prema studiji koju je objavio stručni časopis American Journal of Medicine, muškarci koji nemaju redoviti seks, dvostruko su izloženiji od muškaraca koji odnose imaju jednom ili dva puta tjedno. Znanstvenici smatraju kako seksualni odnosi mogu pomoći očuvanju potencije, baš kako vježbanje pomaže održati naše mišiće u formi.

4. Manji rizik od urinarne infekcije

Evo konačno jedna dobra vijest za žene koje ne prakticiraju seks. Naime, gotovo 80 posto urinarnih infekcija javlja se 24 sata nakon seksualnog odnosa. Tijekom seksa, bakterije iz vagine mogu završiti u mokraćnom kanalu, gdje mogu izazivati infekciju.

5. Veći rizik od raka prostate

Muškarci, oprez! Prema studiji koju je objavilo Američko urološko udruženje, izloženiji su oko 20 posto većem riziku od raka prostate. Razlog tome, objašnjavaju znanstvenici, mogao bi biti taj što se češćim ejakulacijama odstranjuju potencijalno štetne supstance iz prostate.

6. Skloniji ste prehladama ili gripi

OK, slažemo se da manje seksualnih aktivnosti može smanjiti vašu izloženost bakterijama, ali tako preskačete i imunološke prednosti koje pruža seks. Znanstvene studije su pokazale da oni koji vode ljubav jednom, do dva put jedno imaju 30 posto jači imunoglobulin A, od onih koji ga ne prakticiraju. Imunoglobulin A je jedna od prvih obrana tijela protiv virusa, kažu znanstvenici.

7. Neraspoloženiji ste

Žene su depresivnije što su dulje bez seksa, stoji u studiji koji je objavio časopis Archives of Sexual Behavior. No čini se da nije razlog samo nedostatak seksa! Naime, studijski je tim ustvrdio da su žene čiji su partneri nosili kondom osjetili slično neraspoloženje. Istraživači kažu kako neki spojevi koji se nalaze u sjemenu – uključujući melatonin, serotonin i oksitocin – mogu utjecati na osjećaj sreće. Dakako, uz podsjećanje i na sve moguće opasnosti seksa bez zaštite.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here