Quadrofoil kakvog ni Bond nije imao

Biljana Nikolić

FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE
Svašta je Bond vozio po vodi, Octopussy, Moonraker, Skyfall ali Quadrofoil još nije. Lebdi iznad vode, u potpunosti električan, a svejedno brz i okretan, nepotopiv i siguran za vožnju, a jednostavan za upravljanje, pa tko se ne bi s njime švrčkao po obali!

Quadrofoil je hydrofoiling plovilo na električni pogon ili jednostavnije rečeno, čamac na elekrični pogon, s krilima pričvršćenima za trup koji ga pri kretanju podižu iznad vode stvarajući tako glisirajući efekt. Kompaktan dvosjed dizajniran je tako da postiže glatku i stabilnu vožnju, savršenu upravljivost i odlične performanse, a da pritom cijelo vrijeme ostanete suhi. Proizvođač je lociran u Sloveniji, pa je tako dostupan u prodaji čak i tu kod nas.

Čista tehnologija

Quadrofoil dolazi s potpuno električnim izvanbrodskim motorom i posebnim sustavom upravljanja, tako da ni kap ulja neće završiti u vodi. Radi tiho ne proizvodeći nikakve valove ili emisije u okoliš, što ga čini pogodnim za jezera, rijeke, mora, kao i zaštićena morska područja, u kojima su zabranjeni motorni brodovi i osobna plovila. Tehnologija C-folija omogućava nekoliko puta veću učinkovitost od bilo kojih drugih osobnih plovila. Korištenjem sile uzgona koja podiže brod iznad površine, Quadrofoil plovi s minimalnim otporom i iznimno učinkovitim korištenjem baterija. Osim toga, operativni troškovi od 1 EUR po satu te niski troški održavanja čine ga u pogledu troškova vrlo povoljnim. Plovilo postiže brzinu do 40 km/h (21 čvor), domet do 100 km (54 milje) i može biti potpuno napunjeno u manje od 2 sata.

Za razliku od Titanika, Quadrofoil je nepotopiv

Zahvaljujući patentiranom, integriranom sustavu upravljanja, voziti Quadrofoil vrlo je jednostavno i uzbudljivo. Primijenjena tehnologija gradnje i upravljanja poboljšava stabilizacijski sustav i osigurava trenutnu reakciju plovila na komande sprječavajući proklizavanje. Trup je šupalj i tako konstruiran da i u slučaju najgoreg scenarija plovilo ostaje plutati. Ugrađeni sustav apsorbira sile u slučaju udara ublažavajući njegov utjecaj i osiguravajući sigurnost putnika i vozila. Dizajn folija smješta središte vrtnje 8 metara iznad plovila osiguravajući horizontalan položaj Quadrofoila u svakom trenutku.

Tko može voziti Quadrofoil

Pa, zapravo baš svi koji znaju voziti običan čamac. Quadrofoil je osobno plovilo (PWC) klasificirano kao normalan čamac. Smatra se malim plovilom s električnim izvanbrodskim motorom i podliježe istim pravilima kao i bilo koji drugi čamac. Na kraće relacije možda ćete i moći voziti Quadrofoil bez dozvole, međutim preporučujemo ipak ishoditi dozvolu za upravljanje brodicom (za sada trošak tečaja i ispita cca 750 kuna, tečaj u trajanju od nekoliko sati nakon čega se ispit polaže u nekoj od lučkih kapetanija širom Hrvatske). Za ovladavanje kontrolama plovila potrebna je tek minuta, a u slijedećih pet steći ćete osjećaj o ponašanju plovila u vožnji. Upravljač ima integrirani zaslon osjetljiv na dodir, koji vas informira o stanju baterije, dometu, brzini i potrošnji. Također služi i kao odvojivi ključ, bez kojeg se motor ne može pokrenuti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.