Volvo XC40 uzima mjeru Audiju Q3, BMW-u X1 i Mercedes-Benz GLA

Željko Marušić

FOTO: VOLVO
Umanjenica nedavno predstavljenog XC60 pokazuje da se švedska marka uspješno specijalizirala za SUV segment. Kompaktni model, najmanji u seriji, nudi prvoklasnu izvedbu i najveću sigurnost u klasi. Dovoljno za uspjeh?

Koliko uspješno Volvo gradi budućnost, pod kineskom upravom, pokazali su SUV visoke klase, XC90 druge generacije, njegova limuzinska izvedenica S90 te na naše tržište upravo uveden SUV srednje klase, XC60 druge generacije, kojeg smo upoznali na zanimljivoj prezentaciji u Sloveniji.

Da švedska marka glavne adute stavlja na SUV segment, vidjelo se prošlog tjedna na prezentaciji u Milanu, kad je najavljen sljedeći adut, premium kompaktni SUV XC40. Riječ je o istom konceptu, kojeg Volvo sada nudi u tri ekstenzije, uz korištenje istih motora, u tri paketa snage.

Volvo XC40 sada izravno udara na Audi Q3, BMW X1 i Mercedes-Benz GLA. Uz čvrstu, prvoklasnu izvedbu ‘forte’ mu je najveća aktivna i pasivna sigurnost u klasi. Svemu već navedenom, treba pridodati hibridnu verziju T5 Twin Engine, koja će koristiti turbobenzinca sa 184 KS i AC elektromotor snage 55 kW, s opcijom punjenja preko utičnice.

Posebno je zanimljivo što se razvijaju i 3-cilindarske turbobenzinske i turbodizelske verzije 1.5 (strategija downsizing, ‘odrezivanjem’ jednog cilindra na 2.0 i dodavanjem osovine za uravnoteženje), koje će se koristiti u osnovnim verzijama s prednjim pogonom te u standardnim modelima V40 i S60. Volvo očito vozi ‘punom parom’.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here