Utrka u elektrifikaciji se zahuktava, tko će biti najbrži?

M.N.

Foto: Mercedes,Volvo, Audi
Već 2022. godine godišnja prodaja hibrida bi mogla doseći pet milijuna vozila i vrijednost veću od 40 milijardi USD.

Tako Markets and Markets u svojoj studiji procjenjuje kako će najveći rast popularnosti zabilježiti upravo električna vozila i plug-in hibridi. Pritom će značajnu ulogu odigrati baterije, i to bez obzira na vrstu. Primjera radi, 2016. godine širom svijeta je prodano 1,8 milijuna hibrida u vrijednosti 18,88 milijardi USD, a 2022. taj bi broj trebao narasti na 4,6 milijuna hibrida i 40,99 milijardi USD.

Najveći rast popularnosti očekuje se u Kini i Japanu gdje je potražnja za plug-in hibridima u velikom porastu već sada, a izuzetno puno se ulaze u širenje mreže električnih punionica.

Kakvi su planovi vodećih proizvođača?

Renault primjerice očekuje kako će do 2022. godine pola prodanih vozila biti opremljeno električnim ili hibridnim pogonom. Do tada će zajedno sa Nissanom i Mitsubishijem lansirati 12 električnih modela.

GM planira ukinuti modele s konvencionalnim pogonima, a do 2023. godine će lansirati čak 20 električnih modela. Ford je pak oformio Team Edison, a za razliku od GM planira lansirati “tek” 13 električnih modela. U razvoj električnih i hibridnih vozila u sljedećih će pet godina uložiti oko 4,5 milijardi USD.

Toyota pak prognozira kako će se benzinski motori zadržati u vozilima sve do polovice stoljeća, no isključivo u nekoj hibridnoj formi. Udružit će se s Mazdom, koja je značajna sredstva ispucala na razvoj klasičnih motora.

Daimler, bolje rečeno Mercedes u razvoj električnih modela ulaže čak 10 milijardi USD. Do 2022. godine će nuditi 50 električnih i hibridnih modela, a cijela gama će biti elektrificirana.

Vjerovali ili ne, Jaguar Land Rover će cijelu gamu elektrificirati do 2020. godine, a Volvo i prije, do 2019. godine. Šveđani će uz kineska ulaganja uspjeti lansirati i pet električnih modela, i to do 2021. godine.

I na kraju spomenimo VW Grupu. Oni će, vjerovali ili ne, u razvoj novih tehnologija uložiti nevjerojatnih 86 milijardi dolara, od čega većina ide u područje proizvodnje baterija. Do 2030. godine će lansirati oko 300 novih modela, što hibrida, a što čisto električnih.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here