Norvežani upravo grade prvi europski restoran pod morem. I vjerojatno najljepši

FOTO: KULT PLAVE KAMENICE
Za doživljaj restorana pod vodom više nećemo morati putovati u daleka topla mora. U Norveškoj se otvara prvi europski podvodni restoran piše Kult Plave Kamenice. Projektirao ga je slavni norveški arhitektonski studio Snøhetta koji potpisuje i projekt preuređenja kultnog kalifornijskog restorana French Laundry chefa Thomasa Kellera (radili su i na Norveškoj nacionalnoj operi i Aleksandrijskoj biblioteci u Egiptu). Betonska struktura restorana prigodno nazvanog “Under” otvorena je širokim panoramskim prozorom dizjaniranim tako da zgradu praktički pretvara u dio lokalnog podvodnog pejsaža. Gradnja restorana na najjužnijoj točki norveške obale, trebala bi biti gotova do početka 2019. godine, a radovi počinju u veljači 2018. Goste će primati na dnu mora, pet metara ispod površine. Debeli zidovi i posebna konstrukcija omogućit će normalan rad restorana u najrazličitijim vremenskim uvjetima.

“Jedna od prednosti ove zgrade je način na koji ona povezuje prirodu i kopno, i kako s kopna dramatično ali sigurno, kroz betonski tunel ulazite ravno u prirodu, na dno mora gdje ćete iskusiti nešto što inače ne biste iskusili,” rekao je za CNN voditelj projekta arhitekt Rune Grasdal. Restoran će imati tri razine i primat će stotinjak gostiju. Ispod ulaza i garderobe bit će champagne bar koji će zapravo predstavljati prijelaz od obale do oceana, a na donjoj razini bit će sala s dva dugačka komunalna stola i nekoliko manjih, poredanih ispred golemog akrilnog prozora visokog četiri metra.

Autori projekta koristili su motiv periskopa, a najveći izazov bio je kreirati prostor u kojemu će se ljudi osjećati sigurno i nimalo klaustrofobično. Poseban fokus stavili su na izbor prirodnih materijala, koriste dosta hrasta, i na dizajn rasvjete. Ipak, najveći izazov u ovom projektu bila je sama priroda, odnosno ekološka prihvatljivost goleme građevine koja se gura na dio obale i na dno mora. Upravo to presudno je informiralo dizajnr estorana. Under je, naime, napravljen kao veliki greben (s mora i iz zraka pomalo podsjeća i na nasukanog kita) na koji će se zbog materijala, tekstura i oblika naseliti školjke. Dok je restoran zatvoren, u njemu će raditi oceanografski istraživački centar. Under će biti stanica za promatranje podvodnog života kroz cijelu godinu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.