Jeanneau Merry Fisher 795: savršena sedmica

Gordan JELAVIĆ

FOTO: Jeanneau
Izlazak novog modela na tržište uvijek pobuđuje veći interes kupaca i medija jer se na sajmovima najviše gleda u trupove s naljepnicom premiere, novita, nouveaute. Imati najnoviju igračku stvar je prestiža i u potrošačkom društvu pokreće gospodarstvo. Ako nisu dobili popust s lagera, u takvoj situaciji najlošije prolaze oni koji su kupili brod pri kraju serije jer im smjenom generacija imovina gubi na vrijednosti.

Po receptu iz automobilske industrije gdje je redizajn postao najčešće spominjani izraz i brodograditelji su učestali s manjim promjenama u vizualnom identitetu svoje flote. Posljednji takav primjer je Jeanneau Merry Fisher 795, nasljednik modela 755, na tržištu prisutnog nepune četiri godine. Iako je prodan u nakladi većoj od tisuću primjeraka, što ga svrstava u neke od najuspješnijih modela u novijoj povijesti, nije mogao izbjeći dizajnerski tretman.

Velike platforme

Razloga za izmjenama trupa nije bilo jer je koncept broda već desetljećima isti, no menadžeri su procijenili da su estetske promjene nužne kako bi brod zadržao status vodećega u klasi. Jedan od marketinških trikova je novi naziv 795 koji sugerira da je riječ o osammetarskoj brodici iako je dužina trupa 6,97 metara. Najveći doprinos dužini daju platforme dimenzija 60×90 centimetara za veliki komfor na krmi. Prije je to bilo riješeno na dvije razine, što je zgodno za sjedenje, ali novim je konceptom naslon klupe povučen prema motoru i povećan slobodan prostor u kokpitu. Naravno, kod podizanja motora iz mora središnji dio naslona se preklapa.

Teleskopske ljestve za kupače sada su sklopljene u razini platforme pa se po njoj može slobodno gaziti, što je veliki napredak u odnosu na prije. Malena vratašca za ulazak u kokpit estetski su dodatak bez neke funkcije jer su u donjem dijelu šuplja, pa ni eventualno prskanje mora ne bi značajnije zaustavila. Kokpit je jednostavan i prostran za čak šestero putnika. Osim stražnje preklopne klupe pričvršćene britvelama zbog podizanja motora, drugi dio kutne garniture može se izvaditi i osloboditi prostor za ribolovnu ili ronilačku djelatnost. Unutrašnji prostor je naravno iskorišten za spremanje stvari, kao i prostor u podu gdje je smješten stol. Rukohvati su u podnožju klupe i na bokovima, tako da je i u plovidbi svaki putnik siguran.

Tri klizne stijenke

Osim za blagovanje, stol je u spuštenom stanju podloga za veliko sunčalište. Kao zaštita od sunca i vjetra učinkovito služi i pola metra dugačak krovni spojler usmjeren prema gore. Na ulazu u salon su tri neovisne klizne stijenke, što omogućava svijetli otvor širok čak 90 centimetara. Kod ulaza odmah primjećujemo ormarić s glavnim sklopkama smješten na boku kuhinjskog bloka. Treba napomenuti da je gavun za plinsku bocu odmah uz sklopku, ispod vanjske bočne stepenice, tako da se s jednoga mjesta svi izvori energije lako mogu zatvoriti.

IZVORSlobodnaDalmacija
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.