Ameri presudili: Consumer Reports proglasio Teslu najgorim

M.N.

Foto: Toyota, Ford, Volvo
AMERIČKI Consumer Reports, odnosno njegovi pretplatnici i ove su godine sudjelovali u studiji pouzdanosti automobila dostupnih na američkom tržištu.

Studija za tekuću godinu bazira se na podacima 400.000 pretplatnika koji posjeduju oko 640.000 vozila, a prvi rezultati ispitivanja potvrđuju nagađanja mnogih – noviteti se kvare više od starosjedioca na tržištu.

Istraživanje obuhvaća 17 područja, od minornih do generalki motora koje ne pokriva garancija. Svaki kvar je rangiran, a rezultati su objavljeni u izvješću dostupnom javnosti.

Ono što posebno iznenađuje je neslavna lista najgorih, pa su tako u top 10 najgorih ušli klasici poput Chevrolet Camara kojeg slijede europski SUV prvaci, Mercedes GLC i Jaguar F Type. Posebno zanimljivo je stanje pet najgorih.

Vjerovali ili ne na 5. mjestu je Ford Focus, a dalje slijedi manja Fiesta. Ameri najviše spočitavaju lošu kvalitetu i manjkav mjenjač kod Focusa, dok kod Fieste poslušnost zna otkazati klima, ali i automatski mjenjač.

Pazite sad ovo, na trećem mjestu je Volvo XC90, ponos Šveđana i Europe i jedan od najljepših SUV-ova na svijetu. Razloga za brigu nema jer je najveći problem vlasnicima predstavljao infotainment, uključujući klimu.

Slični problem ima i Cadillac Escalade, ali uz primjesu mogućnosti otkazivanja pogona, motora i mjenjača. No ipak, to je bilo dovoljno “tek” za 2. mjesto, dok neslavni fenjeraš dolazi iz Tesle.

Skupocjeni Model X se “raspada” po šavovima. Naime, osim problema sa senzorima i zatvaranjem vrata, gube se zazori između pojedinih dijelova, a čest je i slučaj da poneki element otpadne.

Općenito, jedan od najproblematičnijih sklopova je mjenjač, posebno 8 i 9 stupanjska automatika i CVT mjenjači. Najviše problema među njima imaju Buick LaCrosse, Acura TLX i Hyundai Tucson. Odmah nakon slijedi infotainment sustav koji se nerijetko smrzne.

A najpouzdaniji?

Najbolji od najboljih su i dalje iz Japana. Očekivano, Toyota i Lexus su predvodnici, a dalje ih slijede Kia, Audi i BMW. U top 10 ušli su još Subaru, Infiniti, Buick, Honda i Hyundai.

Toyota nastupa s puno modela, a među njima su se najboljima pokazali Prius, GT86 i RAV4. Iz Lexusa je uspješna gotovo cijela gama osobnih automobila, a u društvo najboljih ulazi još po jedan Infiniti, Kia i Audi. Da, jedini europski model koji je ušao među najbolje je Audi Q3. Apsolutno najpouzdaniji automobil prema mišljenju vlasnika je hibridna Kia Niro.

Zabilježen je i napredak pojedinih marki. Zanimljivo, Fiat Chrysler Automobiles je redovito na tapeti kao kvarljiva roba, ali njegove marke Chrysler, Dodge, Jeep i Ram su napredovale.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.