Svjetska premijera modela 911 GT3 s Touring paketom

Promo foto: Porsche 

Stiže prinova Porscheovim purističkim vozilima: 911 GT3 s Touring paketom bit će predstavljen na ovogodišnjoj, 67. Međunarodnoj izložbi automobila (IAA).

Dostupan je isključivo s ručnim mjenjačem sa šest brzina, a umjesto fiksnog stražnjeg krila ima promjenjivi stražnji spojler poput 911 Carrera. Ispod nenametljive vanjštine krije se čista moto sport tehnologija: četverolitreni atmosferski motor iz moto sporta doseže 368 kW (500 KS) i stvara okretni moment od 460 Nm. U kombinaciji s optimalnim promjenama brzina, 911 GT3 s Touring paketom postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,9 sekundi te postiže najveću brzinu od 316 km/h.

Naziv „Touring paket“ seže natrag na varijantu opreme od 911 Carrera RS iz modelske godine 1973. Čak su i tada puristički dizajn 911 i klasične značajke interijera predstavljali ključni element. Novi 911 GT3 s Touring paketom usvaja i modernizira ovaj koncept. Ova je varijanta usmjerena na ljubitelje visokokvalitetnih sportskih automobila koji posebno cijene nenametljiv izgled i klasični užitak vožnje.

Osim za raspon opreme Clubsport paketa i Alcantara, Porsche nudi gotovo sve 911 GT3 opcije i u kombinaciji s Touring paketom. One uključuju značajke poput svih boja eksterijera i kotača, keramičke kočnice PCCB, podizni sustav, LED prednja svjetla, sve varijante sjedala, Chrono paket i audio sustave. Opcija Touring paketa sada je dostupna za narudžbu.

S izuzetkom stražnjeg dijela, karoserija GT3 ostaje nepromijenjena u inačici s Touring paketom. To znači da ima veliki ulaz zraka u posebno dizajniranom prednjem dijelu, kao i izlaz zraka koji je tipičan za model 911 GT3, a nalazi se ispred poklopca prtljažnika. Prednja i stražnja svjetla su identična, iako nisu zatamnjena. Bočnom stranom vozila dominiraju kovani aluminijski kotači s centralnim zaključavanjem. Na prednjoj su strani gume dimenzija 245/35 ZR 20 postavljene na kotače od devet inča, dok su na stražnjoj strani gume veličine 305/30 ZR 20 postavljene na 12-inčne naplatke. Gume stvaraju snažan dojam jer je karoserija nove inačice 44 milimetra šira po lukovima kotača nego 911 Carrera. Spuštanje za dodatnih 25 milimetara ističe širinu automobila.

Suptilne strukturne značajke prvo su vidljive na stražnjem dijelu. Krilce spojlera proši-renog stražnjeg spojlera iz serijske proizvodnje 911 opremljen je aerodinamičnim pratećim rubom (Gurney flap) u boji karoserije vozila. Na posebno dizajniranoj rešetki stražnjeg poklopca nalazi se logotip „GT3 touring“. Ostale razlikovne značajke uključuju srebrne bočne prozorske trake, ispušne cijevi sportskog ispušnog sustava i pokrivače sustava za čišćenje prednjih svjetala, kao i Porscheov logotip na stražnjem dijelu. U opcionalnom paketu opreme „Touring paket crni eksterijer“ ti su elementi u crnoj boji kao i kod 911 GT3. Prednja i stražnja svjetla zatamnjena su.

Interijer stvara osjećaj klasičnog sportskog automobila s ručnim mjenjačem. U skladu s karakterom purističkog GT-a prevladava fina koža. Obruč volana s oznakom od 12 sati, ručica mjenjača, nasloni za ruke na vratima, poklopac pretinca središnje konzole te unutarnje ručke na vratima presvučeni su glatkom kožom. Središnji dijelovi sjedišta izrađeni su od crne tkanine. Na naslonima za glavu ističu se reljefni Porscheovi grbovi, a svi šavovi u djelomično kožnom interijeru ušiveni su crnim koncem. Interijer je zaokružen crnim aluminijskim ukrasnim umetcima.

Pogon i šasija identični su za sva vozila 911 GT3 s ručnim mjenjačem, uključujući varijantu s Touring paketom. Atmosferski šestocilindrični boxer motor sa zapreminom od četiri litre preuzet je iz trkaćih automobila, kao što su 911 RSR i 911 GT3 Cup. Stroj je najmoćniji atmosferski motor s izravnim ubrizgavanjem te ima najveću zapreminu koju je Porsche ikad razvio za šestocilindrični boxer motor za cestovnu upotrebu. Motor se odlikuje konceptom visokog broja okretaja. Koljenasto vratilo postiže do 9.000 okretaja u minuti, što je izvanredno čak i za motor sportskog automobila. Prijenos šest brzina precizno je prilagođen razvoju snage motora i nudi osobito sportske karakteristike prebacivanja. Automatska funkcija srednjeg ubrzanja osigurava uzbudljiv zvuk prilikom prebacivanja u niži stupanj prijenosa. Ova se funkcija aktivira pomoću dugmeta „Sport“ na središnjoj konzoli, a omogućuje dinamičnije mijenjanje brzina pomoću brže sinkronizacije zupčanika. GT sportski ručni mjenjač prenosi snagu na mehaničku stražnju diferencijalnu bravu s automatskim kočenjem (PTV).

Šasija 911 GT3 potvrđuje Porscheovo iskustvo u moto sportu. Osim osnovnog dizajna koji je optimiziran za preciznost, šasija također ima vrhunske značajke rukovanja zahvaljujući pretežno aktivnoj stražnjoj upravljačkoj osovini. Ovisno o brzini, upravlja u suprotnom ili u istom smjeru kao i prednji kotači, čime se poboljšava agilnost i stabilnost vozila. Veličina guma na obje osovine je takva da prednji kotači optimalno prenose snage upravljača i kočnica, dok su stražnji kotači zaduženi za pogon i geometriju kotača.

Uz Porsche Communication Management (PCM), uključujući online modul za navigaciju s informacijama o stanju u prometu u stvarnom vremenu, standardna oprema svakog 911 GT3 također uključuje modul Connect Plus i aplikaciju Porsche Track Precision. Ova aplikacija nudi vozaču mogućnost prikaza, pohrane i analize detaljnih podataka o vožnji na pametnom telefonu.

IZVORPlayboy
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.