Decanter je objavio ljetni vodič kroz dalmatinske vinarije

FOTO:Kult Plave Kamenice

U ovogodišnjem ljetnom vodiču za Hrvatsku, Decanterov kolumnist, specijalist za prirodna vina Simon Woolf, predlaže dalmatinsku turu od Splita do Dubrovnika s fokusom na otoke.

Njegove preporuke počinju s Korčulom i “istinskim kuriozitetom, ženskim cvjetnim Grkom koji raste samo u Lumbardi, preživljavajući zahvaljujući Plavcu. Grk daje vina punog tijela i medne radosti”, piše Woolf, preporučujući vinarije Bire i Zure. Slijedi Vis, s vinarijom Antonija Lipanovića čija vina “spajaju izvanrednu svježinu s profinjenošću Plavca malog koji raste na pješčanom tlu otoka. Njegova Vugava je također za preporučiti, kao i posjeta Lipanovićevoj jedinstvenoj vinariji smještenoj u bivšem vojnom bunkeru ukopanom u brdo. ”Druga preporuka je Rokis, mail  organski proizvođač sa svojim lakopitkim Plavcem“ u kojemu je najbolje uživati u njihovoj sjajnoj rustikalnoj konobi.”

Svaka vinska tura po Dalmaciji, piše Woolf, mora uključiti dan istraživanja Pelješca, poluotoka najboljih položaja Plavca malog, Dingača i Postupa. “Loze se drže za strme stjenovite padine i doslovno se peku na ljetnom suncu. Rezultat su obično vina ekstremnih alkohola, moćna i ponekad poluslatka. U pravilu, izbjegavajte sva vina koja na etiketi imaju magarca”

Vinarija obitelji Bura Mrgudić prva je preporuka za tradicionalni Dingač. “Njihova vina su moćna i kompleksna ali elegantna, što nije lako postići kad alkohol često prelazi 16 posto.” Za lakše, nijansiranije plavce Decanter preporučuje Milošev Stagnum.

Decanterove preporuke za restorane i vinoteke u Dalmaciji uobičajeno su neinformativne. Decanter u svojim turističkim reportažama često nije odveć relevantan. Za razliku od tekstova o vinu, Decanterove je turističke tekstove bolje shvaćati kao tipičnu britansku ekscentričnost nego kao ozbiljne preporuke.

IZVORKult Plave Kamenice
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.