Canon ima nove dalekozore s moćnim sustavom stabilizacije slike

Damir Rukavina

FOTO: CANON
Canon Europe danas je najavio tri nova modela dalekozora s razinama povećanja 10x, 12x i 14x. Novi proizvodi prvi imaju Canonov novi sustav stabilizacije slike s pomakom leća.

Canon je poznat po svojoj stručnosti u optici i bogatoj ponudi objektiva EF te je jedini proizvođač koji nudi tehnologiju stabilizacije slike u cijeloj svojoj ponudi dalekozora.

Sva tri modela imaju dva načina stabilizacije slike. Standardni način stabilizacije slike smanjuje trešnju ruke dok korisnik pronalazi svoj objekt, a kad se jednom uoči objekt, napredni način stabilizacije slike omogućuje oštar pregled. Napredna stabilizacija slike korigira veće pomake ruku korisnika povezane s disanjem i sporim, ali većim pokretima koji se mogu pojaviti prilikom duljeg promatranja prirode s fiksne lokacije.

Čak pri uvećanju od 14x smanjenje trešnje praktično povećava razlučivost i jasnoću prikaza. Novi modeli znatno smanjuju naprezanje vida i umor očiju koji se mogu javiti kad izostane stabilizacija slike.

Tri nova modela nude raspon povećanja od 10x do 14x, pa korisnici mogu birati, bez obzira žele li primjerice promatrati aeromiting s veće udaljenosti ili gledati prirodu, za što je potrebno šire vidno polje. Sve nove modele krasi minimalan fokus od oko 2 m, pa su savršeni za slučajeve kad se objekt iznenada premjesti bliže. Tada korisnici mogu nastaviti promatrati uz zadržavanje fokusa.

Canonov premaz Super Spectra služi za zadržavanje preciznosti i kontrasta boja kako bi objekti bili realno prikazani, a promatrač mogao uroniti u žive boje i kontraste objekta. Kombinacija leće za smanjenje dubine polja i optike s prizmom Porro II daju sliku visoke razlučivosti s niskom razinom smetnji u cijelom vidnom polju.

Modeli 10x, 12x i 14×32 IS namijenjeni su ugodnom i lakom rukovanju te imaju diskretan nerefleksivan gumiran vanjski premaz s dovoljno mjesta za lako držanje tijekom istraživanja. Gumbi za odabir načina stabilizacije slike jedinstvenog su oblika i smješteni tako da se njima upravlja kažiprstom radi lakšeg rukovanja za korisnike s rukavicama. Baterija dalekozora daje 10 sati neprestanog korištenja sa stabilizacijom.

IZVORT-Portal
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here