Panulaški alat za Jadran: X-Zoga Megalodon stvoren je za naše more

Šime DUVANČIĆ

FOTO:ILUSTRACIJA POMORAC.NET
Hrvatsko tržište ribolovnih potrepština toliko je malo da se svjetskim proizvođačima ne isplati izrađivati opremu prilagođenu njegovim specifičnim zahtjevima. Zato je potez tvrtke X-Zoga ugodno iznenadio brojne naše ljubitelje lova na zubaca, gofa, pagra i ostalih krupnih riba panulavanjem. Naime, X-Zoga je samo za naše tržište proizvela štap Megalodon, i to u dvije verzije snage – 7 i 10 kilograma.

Radi se zapravo o zahtjevima ribolova na Jadranu prilagođenom štapu Belvedere, najkvalitetnijem i najmasovnije rabljenom štapu za trolling, panulavanje na Mediteranu. Naime, naši vrhunski meštri od panule zapazili su da u Jadranu Belvedere nije izrazito bolji od ostalih štapova, kao u dubljim predjelima Mediterana. Po njihovu mišljenju, štap bi bio bolji kad bi imao malo drukčije raspoređene provodnike strune i osjetljiviji vrh, što bi sve rezultiralo progresivnijom akcijom koja je primjerenija manjim dubinama lova. Osim toga, smatrali su da je hvatište role nedovoljno kvalitetno, jer pod velikim i dugotrajnim opterećenjem ponekad popusti pritisak na rolu.

Gospar Maroje

Na iznenađenje ribolovaca, X-Zoga je reagirala i nakon dvije godine našim panulašima ponudila poboljšani Belvedere, zapravo štap koji samo vanjskim izgledom podsjeća na njega. X-Zoga ga je željela nazvati Maro, po nadimku ribolovca čijim je naputcima vođena skoro dvije godine stvarala štap. No, za razliku od sinjor Maritima, čuvenog talijanskog panulaša čije ime nosi Belvedere, gospar Maroje Tihole iz Dubrovnika nije želio tu čast, pa je novi štap nazvan Megalodon, po divovskoj bijeloj psini koja je živjela prije 25, a izumrla prije milijun i pol godina.

Megalodon se izrađuje u dvije verzije, CL16, snage 7 kg, i CL20, snage 10 kg. Obje verzije duge su 190 cm i izrađene na najbolji način – iz jednog komada, što jamči najveću moguću sigurnost i snagu. Vrh im je iznimno osjetljiv, a akcija progresivna – što se više savijaju, to su jači (a pod najvećim opterećenjem savijaju se skoro cijelom dužinom). Pritom ih od pucanja štite i specijalno konstruirani dvodijelni rukohvati od pjenaste EVA plastike ispred i iza hvatišta role.

Devet provodnika
Oba štapa imaju po devet MNSC, tronogih provodnika strune najpoznatijeg proizvođača Fuji, izrađenih od najboljeg materijala – tijelo od inoksa, a prsten od silicijeva ugljika (SiC-a). Za razliku od uzora, hvatište role na Megalodona proizvodi čuvena tvrtka ALPS, a izrađeno je od aluminija otpornog na slanu vodu s dvostrukim navojnim držačima. I aluminijski kopit, kraj štapa s kružnim utorima za oslanjanje u pojas, je marke ALPS. Za lov bez oslanjanja na njemu je gumena zaštitna gljiva.

Ono što Megalodon najviše čini posebnim štapom, jesu materijal i način izrade. U cijelosti je napravljen od UHMC-a, iznimno kvalitetnih ugljičnih vlakana kojima su specijalnim postupkom V9 opleteni iznimno tanki listovi, tkani tim istim vlaknima. Tako je štapu povećana osjetljivost, ali i omogućeno da opterećenje optimalno rasporedi progresivno na cijelu svoju dužinu.

Štapove je teško razlikovati na prvi pogled, jer su oba crne boje sa srebrenim detaljima i hvatištem role, te kopitom od neobojenog aluminija. Osim po natpisu, razlikuju se po tome što se jača verzija izrađuje i s plavo obojenim hvatištem role, te vezištima provodnika.

Pliće vode i dubina
Megalodon CL 16 idealan je za ribolov u istarskim i ostalim plićim vodama, dok je CL20 bolji za lov u vanjskim vodama južnog i srednjeg Jadrana. Prvi je optimalan za opremu jačine 8-16 libri i višenitku PE broja 2-4, a drugi za opremu jačine 12-20 Lb i višenitku PE broja 3-5.

Na kraju, evo što o štapu za čiji je nastanak najzaslužniji kaže samozatajni gospar Maroje, koji je i autor dijela priloženih fotografija: – Megalodon je idealan za pendulavanje živom ješkom i olovom čuvarem od 150 do 700 grama težine. Testirao sam ga na dubinama do 70 metara, što je besprijekorno podnio. Pored pendulavanja sa živom ješkom, ovim se štapom može loviti na dubinsku kančanicu, lakom pendulom s varalicom tipa wobler (teturavac), te vertical jiggingom s težom kabura varalicom. Prilikom testiranja štapa koristili smo dva multiplikatora: Shimano Talica 12 lb (idealan za više vrsta ribolova) i Fin Nor Marquesa 20 lb, oba dvobrzinska. No, za ovaj štap možete koristiti i jednobrzinske role s omjerom koji ovisi o tomu koju ribu lovite.

IZVORSlobodnaDalmacija
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here