Lani je proizveden najbolji sauvignon u Istri i jedan od najboljih u Hrvatskoj

PROMO FOTO: VINARIJA RADOVAN

Obitelj Radovan iz sela Radovani blizu Višnjana godinama je gradila visoki renome svojim malvazijama i chardonnayima, koji redovito spadaju među vodeća istarska bijela vina. Jučer smo, međutim, prvi put put kušali njihov Sauvignon Blanc, koji nas je prilično impresionirao piše Kult Plave Kamenice.

Istra dosad nije imala puno sreće sa sauvignonima. Pokazivali su se prilično korisnima u cuveeima poput Matoševićeve bijele Grimalde, dok su u monosortnim izdanjima davali uglavnom jednostavna vina, s većim ili manjim osjećajem svježine. Sasvim je malo iznimaka, koje su odstupale od popij za žeđ definicije istarskih sauvignona.

Stoga nas je Radovanov sauvignon iz lanjske berbe zaista iznenadio. Riječ je o vinu koje je pokupilo dobre značajke nekoliko raznih sauvignonskih škola. Ono na nosu kombinira zelene, travnate arome, s mirisima grejpa i marakuje, što je gotovo tipičan aromatski sklop boljih novozelandskih sauvignona. No, Radovanov je sauvignon neočekivano debeo i mesnat, s velikim tijelom, što je, pak, karakteristično za vrhunske sauvignone iz Alto Adigea, ali i iz Goriških brda: jedan uzorak Simčičeva sauvignona prije desetak godina prikupio je preko 16 posto alkohola, ali nije buteljiran samostalno, nego je završio u cuveeu s nižealkoholnim vinima. Radovanov sauvignon iz 2016. godine posjeduje, pak, 14 ,5 posto alkohola, koji to vino ne opterećuje jer je raskošno tijelo uravnoteženo optimalnom svježinom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.