Gumenjak s istoka od ove sezone dostupan i u Hrvatskoj

G.J.

PROMO FOTO: BRIG

Kod nas malo poznati gumenjaci Brig u nekim su dijelovima Skandinavije i u Australiji na prvome mjestu po prodaji. Velik dio zasluga za to pripada vještini i trudu zastupnika, ali prije svega je ključ u pristupačnoj cijeni jer su Ukrajinci, na njihovu žalost, među najslabije plaćenim radnicima na svijetu.

Niska silueta

Sedammetarski trup nudi s motorima već od 150 konja. Konzola je postavljena uz desni bok, no kolo upravljača postavljeno je s lijeve strane konzole, pa imate dojam sjedenja na sredini. Raspored je uobičajen s centralnom konzolom i niskom krmenom klupom, te stupom umjesto uobičajenog lučnog roll-bara, koji atraktivno izgleda, ali otežava pristup brodu.

Spremišnog prostora, osim pod klupom, ima ispred konzole te u pramcu zajedno sa sidrenim konopom. Uz standardnu verziju, može se naručiti i praktičnija opcija s otvorom za sidro u trupu te skrivenim električnim vinčem. Od luksuznijih detalja vrijedi istaknuti sklopive bitve, tuš sa 75 litara slatke vode i sklopivi bimini za stražnju polovicu broda.

Zanimljiva karakteristika novoga Briga teškog 700 kilograma je kapacitet od 12 osoba, što je podatak vrlo važan iznajmljivačima i morskim taksistima koji ljeti imaju pune ruke posla.

Bez poskakivanja

Tubusi sudjeluju u akciji do brzine glisiranja od 12 čvorova, no potom se aktiviraju samo kao stabilizatori u okretima i besprijekorno odrađuju posao. Na 4000 okretaja postiže brzinu od 30 čvorova i troši 35 litara na sat, što uz spremnik zapremnine 340 litara znači autonomiju od 315 milja. Osim po bonaci, gdje se pokazao u najboljem svjetlu, brod je isproban i po oštrim oceanskim valovima visine jednog metra i u tim je uvjetima sigurno krstario brzinom od 22 čvora, bez poskakivanja i prskanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here