Kako društvene mreže mogu utjecati na vašu potragu za poslom

M.M.

Društvene mreže su postale dio svakodnevice, za neke i nužnost. Profili na društvenim mrežama kao što su Facebook, Instagram ili LinkedIn ne moraju imati negativan učinak na našu profesionalnu karijeru, no način na koji se predstavljamo putem takvih profila je veoma važan. Razvijanje tako moćnih platformi za umrežavanje dovodi do toga da moramo postati odgovorni za digitalnu sliku koju stvaramo o sebi jer su društvene mreže otvorile kompanijama vrata u naše privatne živote.


1. Istražite informacije o sebi koje su dostupne na Internetu
2. Uredite svoje profile
3. Pripazite na objave svojih prijatelja
4. Uredite postavke privatnosti na svojim profilima
5. Pratite društvene mreže na kojima imate profile

Istraživanja pokazuju da 65% poslodavaca provjerava potencijalne kandidate na društvenim mrežama. Tako dolaze do zaključka kako bi se potencijalni kandidat uklopio u kompaniju te provjeravaju kvalifikacije i dosadašnja radna iskustva. Ovi podaci bi vas trebali potaknuti na oprez jer je trećina, točnije 34%, poslodavaca koji pretražuju profile kandidata na mrežama našlo sadržaj koji ih je odbio od zapošljavanja.

Svatko je od nas barem jednom doživio „mrzim svoj posao“ trenutak. No izgleda da pojedinci još uvijek zaboravljaju da i kompanije pojačavaju svoju prisutnost na društvenim mrežama te da je bolje takve trenutke ne dijeliti online. Dok vi tražite i istražujete potencijalnog poslodavca bitno je da zapamtite da oni vjerojatno rade isto za vas.
U današnje vrijeme neke kompanije otvorena radna mjesta oglašavaju na društvenim mrežama prije nego ih objave na vlastitim internetskim stranicama. To znači da odbijanje uključivanja i nevidljivost na Internetu mogu samo biti nedostatak i usporiti karijeru, te ukazivati da niste u koraku sa tehnologijom.


1. Ne dijelite informacije o intervjuima, povišicama ili novim poslovima
2. Ne pišite negativne komentare o svom bivšem ili sadašnjem poslodavcu
3. Ne objavljujte da tražite posao ako ga trenutno imate
4. Ne objavljujte uvredljive ili diskriminirajuće komentare
5. Ne objavljujte fotografije s alkoholom

Najveća prednost koju možete dobiti od društvenih mreža je to da se istaknete i izrazite. Koji su načini za to? Ako ste odlučili podijeliti svoje profile javno, potrudite se da vas prikažu u najboljem svjetlu jer oni mogu također biti i vaša besplatna reklama. Uklonite ili ograničite sve što potencijalni poslodavac može vidjeti i protumačiti kao neprofesionalnost, a podijelite sadržaj koji ističe vaša postignuća i kvalifikacije i redovito ažurirajte svoje profile. Također, informacije koje dijelite moraju biti dosljedne. Potencijalni poslodavci vjerojatno se neće zadržati samo na LinkedInu nego će vas potražiti gdje god je moguće.

Zaključak je da društvene mreže mogu biti odlična pomoć prilikom traženja posla no najbolji savjet za uspjeh u tome je – budite pametni i upotrijebite zdravi razum.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here