Smjene posade treba smanjiti zbog rizika od COVID-19

  2810
  Foto: Maritime Executive

  Stručnjak za posade poziva brodare na oprez prilikom smjene posade tijekom epidemije korona virusa. Unatoč pozivima ITF-a i drugih da se članovima posade dozvoli smjena po rasporedu, generalni direktor Danica Crewing-a Henrik Jensen upozorava da se pomorci suočavaju s većim rizikom od virusa dok putuju na i sa posla. Bolje je produžiti ugovore tamo gdje je to moguće, savjetuje Jensen.

  „Razumijem zašto ITF, ICS i drugi tvrde da bi pomorci trebali nastaviti putovati na brodove i sa njih radi redovnih smjena posade. Međutim, s potencijalnih 100.000 pomoraca koji svaki mjesec putuju, ne vjerujem da je u ovom trenutku to najbolji pristup “, rekao je Jensen.” Neki smatraju da je stresno za posadu duže ostati na brodu. Međutim, za one s ugovorima od četiri do sedam mjeseci, mislim da nije problem ostati duže, nego riskirati da se zaraze tijekom tranzita kući ili ugroziti zdravlje onih koji ostanu potencijalnim dovođenjem zaraženih pomoraca.”

  Jensen je prije svega zabrinut zbog rizika za pomorce koji se razbole na moru. “Nijedno komercijalno plovilo nije opremljeno za rad s članom posade teško oboljelim od korona virusa, kojem možda treba intenzivna njega. Pomoć bi mogla biti jako daleko ako se plovilo kreće na dugim putovanjima. Drugo, ako virus dođe na brod, onda će gotovo sigurno utjecati na nekoliko osoba, ako ne i na cijelu posadu. Hoće li brod tada moći djelovati na siguran način?

  Prema njegovom mišljenju, najsigurniji način je zaustaviti smjene posade sve dok pandemija ne bude pod boljim nadzorom.

  “Ovo su teška vremena i svi se moramo okupiti i žrtvovati se da bismo jedni drugima pomagali,” rekao je Jensen.

  IZVORMaritime Executive
  Podijeli objavu

  1 KOMENTAR

  1. Bravo. Posto je strucnjak, zasto nije na sve to dodao da savetuje kompanije da plate pomorce koji ne mogu na brod zbog virusa i one koji od muke potpisuju dodatne ugovore, jer ne mogu kuci i sto ih kompanije razvoze po Kini, Koreji.
   Kako se toga nije setio…….

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.