Pismo šibenskog kapetana

P.A.

8398
gazenica ministar butkovic Zvonko Kucelin
Foto: Pomorac.net

U redakciju ovih dana primamo popriličan broj pitanja vezanih uz situaciju sa COVID-19 i 183 dana. Jedan vaš kolega (podatci poznati redakciji)  je odlučio ovim putem priupitati našeg ministra Butkovića što misli o sve i što misli učiniti za hrvatske pomorce. Zamolio nas je za pomoć da ovo otvoreno pismo dođe do gospodina ministra, pa ga mi prenosimo u cijelosti.

 

Poštovani ministre Butkoviću,

Nadam se da ćete imati sluha i za nas pomorce kao sto je već naša Vlada pokazala sluha za naše poduzetnike u vezi raznih doprinosa i prireza za 2020.

Ruku na srce, uz dužno poštovanje prema Vama kao ministru mora, već ste trebali nešto već poduzeti u vezi nas pomoraca. U vezi naših problema, koji iz godine u godinu rastu i postaju vaš najveći teret, to jest obaveza za dobrobit svih pomorca u Hrvatskoj.

Mi smo jedina grana u gospodarstvu koja će ostvariti dobit za ovu godinu koja je presudna. I zato kapa do poda našim pomorcima koji tuku debelo more. 

Nadam se,da ste već djelomično upoznati s problemima pomoraca. Idemo ponoviti gradivo, za dobrobit svih nas. 

Pomorci, koji su donedavna imali život sa sedam kora, dobili su još jednu koru kruha- koronavirus, nevidljiv neprijatelj s kojim se teško nose, kako pomorci koji su sad na brodu, pa tako isto pomorci koji su kući i čekaju da se stanje vrati u normalu u vezi smjena posade.

U vezi pomoraca,koji sad plove svjetskim morima većina od njih je na brodovima više od 8 mjeseci, a neki su već prošli magičnu psihološku granicu od 12 mjeseci na brodu. Usudio bi se reći da plove u plovećim karantenama. Možete li samo zamisliti život na brodu u tim okolnostima? Nakon završetka ugovora ne možete se vratiti kući iz već navedenog razloga, ne možete izaći u luci, napraviti koji đir po gradu da osjetite tvrdo tlo pod nogama, već moraju ostati na brodu u većini luka uslijed svjetskog problema koronavirusa.

Jesu li posade osuđene na plovidbu oko svijeta dok se ovaj nered ne završi? Kako olakšati posadi?  Koliko će to trajati? Koliko mjeseci? Kako zamijeniti članove posade u hitnim slučajevima?Koliko će vremena trebati da pomorci postanu ranjivi na psihološkim granicama?

Danas je već mjesec dana od kad se Hrvatska bori s koronavirusom, a nismo još čuli da se po medijima govori o pomorcima, o njihovim životima na brodu za vrijeme pandemije koronavirusa. Da  li naša vlada priprema jedan paket mjera psihološke pomoći za pomorce kad se jednog lijepog sunčanog dana vrate u krug svoje obitelji? Isto tako da se 2020 godina proglasi „godinom iznimke“ i da se po hitnom postupku (jer vremena je premalo) izmjeni Pomorski zakonik  koji se odnosi na oslobađanje pomorca od plaćanja poreza na dohodak ako u godini 2020 nisu skupili 183 dana provedenih na brodu zato što nisu bili u mogućnosti ukrcati se na brod da zamjene posadu koja je već na izmaku snaga i koja već puca po šavovima.

Nas samo mogu razumjeti pomorci i njihove obitelji jer Vama je život pomoraca tako daleko, ne krivim Vas radi toga što ne možete razumjeti, ali čudim se da nemate ljude u Ministarstvu koji mogu razumjeti tematiku – pomorski život i sve što nas život nosi.

Nemamo se više kome obratiti jer je sjedište IMO-a zatvoreno zbog virusa, kao i BIMCO.  Zar je moguće da smo ostali sami na svijetu?

Čini se da je čitav problem s pandemijom virusa daleko više od zdravog razuma.

Krstarenje brodovima zatvara se i uskoro će postati sjećanje, nadamo se ne zauvijek. Trgovinsko brodarstvo susreće se sa sve većim problemima razvijanja recesije ekonomije ili veće krize, virus nas plaši globalne paranoje, a posade brodova se tretiraju kao izuzetno opasne.

unaprijed zahvaljujem na odgovoru, 

capt. s.i.

Mišljenja iznesena u tekstu ne moraju biti sukladna mišljenju redakcije, ali to ne znači da nemaju pravo da budu obznanjena.

Ukoliko i Vi imate pitanja za ministra, slobodno nam se javite u redakciju.

Podijeli objavu

22 KOMENTARI

 1. U potpunosti se slažem s kolegom. Ova godina će biti jako teška ja osobno sam među skupinom koja ne može ići kući jer nemamo smjene svi časnici i zapovjednici su građani eu.od kompletnog kadra pet nas je hvata ja i zapovjednik na poslu drugi zapovjednik kapo doma ne možemo se minjat.

 2. Rumunji, Talijani, Poljoti itd vec imaju te iznimke rijesene samo kod nas jos uvjek trljaju tuke i čekaju da pomorac plati sva davanja i još porez ako mu fali dana….
  Bas smo prava evropska zemlja nema sta dika Evrope super vam je kuna prava valuta i jako konvertibilna

 3. Kad ćete pomorcima ukinuti plaćanje lječničkog pregleda kao većina zemalja šta je malena stavka, kad ćete ukiniti ta prokleta 183 dana, kad ćete prestati gaziti i guliti nas????? ¿
  PS kakav je to ministar pomorstva kontinentalac koji brod vidi samo ma slikama ako oće da vidi šta je brod neka napravi jedan vijađ po biskaju pa nek mam se javi

 4. Svaka mu je na mjestu samo je zaboravio na jednu stvar -nepostojeci sindikat pomoraca !
  Oni koji su potpisali sa vladom 183 dana sada peru ruke i cekaju dobre mirovine.
  Gospodo Slavina,Balvan i Bocaduro nabijem vas na mog krivog !

 5. Butković je kolilo ja znam bivši pomorac i ne dvojim da nema veze sa životom pomoraca. Siguran sam da se radi na izmjeni P.zakonika. i samm sam bio pomorac 40 godina i u vrijeme kada se je na brodu ostajalo i više od godinu dana. Slažem se vremena i tempo života se mijenja, ali strpljenje nije na odmet. Srdačan pozdrav svim zatečenim ovom globalnom nevoljom, a naročito pomorcima ( i moj sin je već više od mjesec dana u izolaciji na brodu jer smjena nema ). Pozz. Capt. u mirovini

 6. Situacija nije jednostavna ni lagana.
  Sigurno nije nikom lako.
  Nacin zivota kakvim smo zivjeli do sad se stubokom izmijenio.
  Dokad ovako?..pitanje je kojeg vjerojatno svi sebi postavljamo cesto.
  Tocnog odgovora nema.
  Ono sto mozemo uraditi dvi skupa je slusat glas razuma i struke..i pokusati dobiti bitku protiv ovig Covida 19 u relativno kratkom vremenu.Bit ce tesko,ali drugog izbora nemamo.
  I sam sam pomorac,evo na kraju ugovora skoro.Tesko jest aki valja ostat hladne i razumne glave.Kroz zid se glavom ne moze.
  Vjerujem da ce mjerodavni u vladi RH nac mogucnosti i nacina da nam izidu u susret.
  Nisu bas tamo ni svi bkesavi ni bezosjecajni.
  Radi cega je potrebno odma ih napadati?
  Dajmo im sansu i priliku da urade ono sto bi bilo razumno i logicno i za nas.
  Na kraju,uz sav respekt sibenskom kapetanu vrlo mali je pistotak ljudi koji su na brodu 12 mjeseci..
  Max ugovor je 6 mjeseci +- 1..tako da ova tvrdnja ne drzi vodu..Poneki skucaj vjerojatno da..ali glorificirat Ne..
  Lp kolegama
  Davor

 7. Gospodin je vrlo vjerojatno odlican kapetan, ali pisani upit nema ni glavu ni rep sto bi se reklo. Svasta je tu doticni nadrobio, portal prenio i evo ja komentirao…
  Porez na dohodak kao takav bi trebao ostati, no ipak u ovoj bi se trebalo raspravljati o stopi.

 8. I svaki puta ista prica, ajme mi jadni pomorci, 183 dana, porez, joj joj…
  Dragi kapetane, evo ka kolega Vam goVorim, ovo sta ste napisali je bez glave i bez repa, bez smisla i totalno kontraproduktivno za sve pomorce u HR. Kao da se nasim ljudima koji rade za par tisuca kuna, ili ostali bez posla, da slusat kako eto VI ili ja ne mozemo doma, jer, ajme, tamo neki virus je sprijecia putovanja. To sta tvrdite da su neki na brodovima i priko god dana, ajde mi navedite samo trojicu..da vidim na kojim to bajnim kompanijama hrvati ostaju po brodovima vise od godinu dana ( a ako su i ostali, sami su na to pristali).
  Ka ovo je pocelo se kotrljat prije 3, 4 miseca, do tako rec, neki dan se moglo normalno putovat (znam jer san preletia po svita da bi se ukrca ima sad vec 17 dana.
  Iskoristavat trenutnu situaciju, za napadat bezrazlozno, Ministarstvo ili Butkovica, je malo previse, ergo i kontraproduktivno.
  Realnost stanja je da je situacija takva kakva je, trenutacno se nista nezna, i nece nam nikom past kruna s glave ako ostanemo na brodu koji misec duze. Placa ce uredovno stizat. Zapitajte se samo, kako je kolegama, koji su u puno gorem polozaju od vas i mene..koji su kuci, i koji ne znaju kad ce na brod, a racuni, krediti stizu na naplatu.
  Pretpostavka je da ce se sva prava i obveze regulirat, pa eto samo ministarstvo je donilo odluku o produzenju valjanosti svjedozbi za ljude kojima svjedozbe isticu slijedecih par miseci i koji bi se mogli nac u situaciji da ih nemogu produzit, ista stvar i za lijecnicki pregled…ajde umisto da lajemo na hladno, dat i njima priliku da se pokazu.
  Bit ce i vrime i misto za razgovarat, ali nacin na koji vi nastupate i vrijeme kad ste se javili , moze samo dovest do toga da nas se anagonizira.
  Povucimo malo rucnu, nitko nezna sta nas ceka, ni mi na brodu, ni oni kuci, ni gospoda u Ministarstvu…Ali realno, ima trenutno i puno vecih problema od toga hocemo li mi ostat na brodu misec ili dva vise.

 9. Djeca imaju online školu, banke će vam uvest plačanje bez pina do 250kn, hranu možete narućiti online, možete se i registrirati za bolničko lječenje online, ali ne i pomorac. On kad dođe doma on se ne može online prijaviti, mora pješke nakon 14 dana karantene do Kapetanije prijaviti se da dobije pečet u zastarilu matrikulu jer RH ne želi imati čip matrikulu, a onda još bolje ta ista kapetanije ne može poslati HZZO onine poruku nego opet pomorac mora do pješke i do HZZO jer to je naša posvagduša predsjednica propagirala prije nekoliko mjeseci bajke o E-Pomorcu. E da još bolje istekao vam je medikal u matrikuli, nazovete ih i pitate na koji email možete poslati potvrdu budući zadnja matrikula nema više polja za upis medikala, kaže ne može, morate do njih pješke, E-Pomorac moj k…c jer bit će krele koji tamo radi nezna otvoriti email i pogledati dokument te prepisati datum.
  Sve to ministarstvo pomorstva zna jer sam im već pisao nekoliko puta no boli ih briga.

 10. Pa što ovaj piše???
  Pa čovječe kojih godinu dana na brodu?? U najgorem slučaju mogu imat mjesec preko a i to je previše jer sam se ja iskrcao prije 25 dana.
  A porez i naš sindikat su smiješni kao i svi doprinosi koje plačamo bez ikakve koristi i razloga, ali otom potom.
  Problem je ljudima što su doma već 3-4 mjeseca o neznaju kad će opet na brod, a troškovi doma dolaze uredno na naplatu.
  Malo se svi normalizirajte jer ovo je ipak posebna situacija i tu se nemože ništa dok neprodje.
  Mirno more onima na brodu , a vama doma držite se i čuvajte!

 11. U ovoj situaciji karantena ( koja nije ukljucena u plovidbu ) te otezanih obavljanja smjena vazno je da za 2020 ne vazi odluka od 183 dana plovidbe. Nije vrime da se prica o necemu na dugo i siroko kad se zna da od toga nema nista. Svatko ko je u ovome poslu zna da je na brodove doslo da se neko vrijeme nece obavljati smjene tako da je vise radi onih koji su kuci i vjerovatno kad se ukrcaju nece ispuniti 183 dana. Zato smatram da je sindikat pomoraca ( u kojeg nimalo ne vjerujem jer je pomorcima napravio vise stete nego koristi ) trebao to rijesiti kako rijesaju i svi poslodavci.

 12. Ovakva pisanja doticnog i slicnih samo nanose stetu pomorcu. Rekao bih da nije problem pitati ukidanje 183 dana ili raspravljati o stopi, ali bez imalo srama iskrivljivati cinjenice e to nije dobro.
  Cinjenice:
  Ostanak na brodu preko godine dana!?
  Ni prvi kvartal godine nismo zatvorili a vec se prica o 183 dana…
  Nitko nema ni dana za prebacit iz 2019
  Ako si back to back ili rotiras brodove koliko je vjerojatno da ti nece u startu biti ponuden produzeni ugovor – rekao bih da bezobrazluk pomorca toliko daleko ide da ce mnogi to odbit jer “majke ti pa lito je”

  Stoj te mi dobro

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.