Hvala vam pomorci

  2288
  Foto: Maritime Executive

  Pomorska industrija je putem InterManager-a objavila zahvalnicu pomorcima:

  “Uz svu anksioznost i nesigurnost koja se događaju u svijetu kao posljedica epidemije korona virusa, sada bi moglo biti vrijeme za razgovor o optimizmu koji je važan mehanizam u krizi.

  “Da živimo u problematičnim i nesigurnim vremenima nije tajna. Od svih svjetskih industrija, može se reći da većina nije bila tako pogođena kao brodarska industrija. 92 posto svjetske robe prevoze se brodovima – hrana, gorivo, lijekovi – i pomorci se suočavaju sa sve većim neprijateljstvom u lukama jer panika zbog unakrsne kontaminacije virusom dostiže nove razine: važno je napomenuti da je ovakvo ponašanje često rezultat straha, posebno u malim otočnim državama, neznanja, a nije usmjeren na pojedine pomorce ili plovila.

  “Ipak su pomorci jedinstvena klasa radnika, često otpornija i robusnija od svojih standardnih kolega koji rade od devet do pet. Pomorci mogu provesti mjesece na moru, odvojeni od svojih najmilijih.

  “Iako se može činiti da se svijet – u svoj svojoj panici – okrenuo leđima jednom od najvažnijih elemenata lanca opskrbe, i dalje cijenimo posao koji obavljaju za brodarsku industriju i osobne žrtve koje ulažu u očuvanje svijeta.

  Danas moramo reći glasno i jasno – HVALA POMORCI. Hvala vam što nastavljate sa svojim napornim radom i na strpljenju dok se mi sami sređujemo na obali.

  „Važno je da pomorci znaju da nisu sami. Iako se može činiti da postoje trenutci potpune izolacije, postoji mnoštvo uprava za otpremu i međunarodnih trgovinskih udruga koji naporno rade na tome da im pomognu na bilo koji način na koji mogu.

  “Svi smo ovdje za vas.”

  Industrija je ranije pozvala sve vlade da pomorsku trgovinu pokrenu tako što su komercijalnim brodovima omogućile stalni pristup lukama širom svijeta i omogućile brzu izmjenu brodskih posada.

  Generalni tajnik UNCTAD-a, dr. Mukhisa Kituyi rekao je da ovaj poziv ne smije proći bez razmišljanja. “Dok se svijet bori protiv pandemije korona virusa, globalna industrija pomorskog prometa igra kritičnu ulogu”, rekao je, “U ovom trenutku globalne krize, važnije je nego ikad prije održati lance opskrbe otvorenima i omogućiti pomorsku trgovinu i prekogranični promet.”

  IZVORMaritime Executive
  Podijeli objavu

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.