SAD evakuira svoje državljane s kruzera “Diamond Princess”

216
Foto: Ilustracija / Maritime Executive

Američka vlada sprema evakuaciju američkih državljana s kruzera “Diamond Princess”, rekao je visoki dužnosnik Centara za kontrolu bolesti (CDC) za Wall Street Journal.

State Department će organizirati dva čarter leta za 380 američkih putnika s kruzera, kako bi ih vratio u SAD, izjavio je Henry Walke, direktor Odjela za pripremu i nove infekcije CDC-a. Oni koji private ponudu procjenjivao bi zdravstveni tim CDC-a u Japanu, a ako prođu kontrolni pregled, odletjeli bi u zrakoplovnu bazu Travis u Kaliforniji na daljnju provjeru.

Barem jedan putnik radije bi pričekao kraj karantene na brodu. Matthew Smith, koji je detaljno dokumentirao svaki obrok na brodu na Twitteru tijekom cijele karantene, primijetio je da je ostalo još samo nekoliko dana do 19. veljače, datuma kada su japanske vlasti rekle da će dopustiti putnicima da odu.

“Sve dok je službeni plan japanskih zdravstvenih službenika puštanje onih koji su još zdravi iz karantene za samo manje od četiri dana, zašto bih htio vratiti se odmah u SAD? ” napisao je. “Za mene i moju ženu … voljeli bismo upravo završiti karantenu na brodu onako kako je planirano, boraviti u Japanu van karantene nekoliko dana, a zatim se vratiti u SAD u vlastitoj organizaciji.”

Proces iskrcavanja već započinje: japanska vlada omogućila je starijim putnicima na brodu „Diamond Princess“ prelazak u primjereniji smještaj na kopnu. U petak je 22 od 3.500 ljudi na brodu dobilo tu mogućnost, a 11 je prihvatilo. Radi se o putnicima starijim od 80 godina, a prednost imaju oni sa zdravstvenim problemima i oni s unutarnjim kabinama.

218 putnika s kruzera ukupno je bilo pozitivno na COVID-19 virus, a prema najnovijim podacima 11 od tih pacijenata sada je u teškom stanju, prema japanskom Ministarstvu zdravlja.

Ukupno je do sada zaraženo 67 088 osoba diljem svijeta, od čega je umrlo 1 526. Egipat je potvrdio pozitivan nalaz za COVID-19 virus na svom teritoriju, što je prvi slučaj zabilježen na afričkom kontinentu.

IZVORMaritime Executive
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.