Četrnaest članova posade Bourbonovog tegljača čeka spas, ima i Hrvata

A. Z.

6187
Foto: Shipspotting.com

Francuski vlasnik offshore brodova Bourbon pokrenuo je akciju spašavanja tegljača za opskrbu „Bourbon Rhode“, koji je 26. rujna počeo primati vodu u stražnjem dijelu broda nakon što su ga pogodile loše vremenske prilike povezane s uraganom Lorenzo, kategorije 4.

Brod je bio na putu prema Gvajani, nekih 1200 nautičkih milja od otoka Martinique i 60 nautičkih milja jugo-jugoistočno od uragana na Atlantiku kada se našao u problemima.

Bourbon kaže da je aktiviran krizni stožer i da surađuje s Regionalnim operativnim centrom za nadzor i spašavanje (CROSS) West Indies-Gvajana. CROSS je zatražio od broda za rasuti teret „SSI Excellent“ da promijeni rutu i pomogne tegljaču, a prema informacijama koje smo dobili od našeg izvora brod je bio 20 sati udaljen od njih. Brodu su stale makine, a valovi su bili 15 do 20 metara visine.

„Bourbon Rhode“ je dugačak 60 metara s gazom od 6,5 metara, izgrađen je 2006. godine i dizajniran  za pomoć na terminalima te kao pomoć pri operacijama vezanim za izlijevanje nafte.

U posljednjih nekoliko dana Lorenzo je brzo pojačao od tropske oluje do uragana kategorije 4, no ne očekuje se da će zaprijetiti kopnu.

Podijeli objavu

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.