Zašto uložiti u kriptovalute?

819
Foto: Pixabay licenca

Kriptovalute su se pojavile na velikoj sceni krajem 2017. godine kad je u masovnoj “crypto groznici” vrijednost jednog bitcoina skočila na nešto više od 19 tisuća dolara. Prva kriptovaluta bitcoin postoji od 2009. godine što zapravo ogroman broj ljudi niti ne zna. Satoshi Nakamoto objavio je tehnički članak bitcoina 31. listopada 2008., kreirao početni “genesis” blok 3. lipnja 2009. i objavio izvorni kod 8. lipnja 2009. Time je započeo put stvaranja tržišta danas vrijednog preko 200 milijardi dolara.

Postoje tri različita načina da se investira u kriptovalute. Većinu je moguće “rudariti” pomoću grafičkih kartica i druge opreme za rudarenje, moguće ih je kupiti na mjenjačnici, a u konačnici ih je moguće kupiti preko raznih bitcoin menadžera, fondova i slično. Jedna takva tvrtka postoji i u Hrvatskoj. Bitlucky omogućuje jednostavan i siguran ulaz u svijet kriptovaluta i blockchain tehnologije. Tvrtka koja postoji nešto više od godinu dana uvest će vas u svijet blockchain tehnologije i kriptovaluta te će odgovoriti na sva vaša pitanja.

Zašto uložiti u kriptovalute?

Krenimo redom, iza kriptovaluta stoji revolucionarna blockchain tehnologija koja rješava svakodnevne probleme s kojima smo se dosad susretali, a jedan od primjera je slanje određene vrijednosti s jednog na drugi kraj svijeta u najkraćem mogućem roku, bez posrednika odnosno treće strane. Kriptovalute omogućuju instant transakcije uz iznimno malene troškove u cijelom svijetu, za razliku od centraliziranih valuta gdje u redovno vrijeme banke moraju potvrditi određenu transakciju.

Obzirom da vjerujemo da vas tehnologija pretjerano ne zanima, okrenut ćemo se vrijednosti i špekulacijama. Bitcoin je najvećim dijelom špekulativni instrument i prema tome vrlo je rizično ulagati u bitcoin i morate se dobro informirati da ulažete u pravom trenutku što je najbitnije. Međutim, treba naglasiti da ovako visoki povrati uloženog nisu zabilježeni u ljudskoj povijesti sve do pojave bitcoina. Da ste prije 8 godina uložili u bitcoin 100 dolara, danas bi imali preko 300 milijuna. E to se novije povijesti tiče, bitcoin se pokazao kao digitalni asset s najboljim performansama odnosno najvećim rastom u 2019. godini. Ne postoji ništa drugo na čemu ste mogli zaraditi kao na bitcoinu. Cijena je u 2019. godini od početka godine skočila vrtoglavih 280% i trenutno se nalazi u padu te se čini kako dolazi vrijeme za ponovno ulaganje. Svakako se prije ulaganja trebate s nekim konzultirati, a ako se pak odlučite, pomirite se s rizikom i nikada ne ulažite novac koji niste spremni izgubiti.

Kako su kriptovalute definirane zakonom?

U Republici Hrvatskoj kriptovalute službeno se nazivaju virtualnim valutama. Virtualna valuta je digitalni prikaz vrijednosti koji nije izdala i za koji ne jamči središnja banka ni javno tijelo, koji nije nužno povezan sa zakonski uspostavljenom valutom te nema pravni status valute ili novca, ali ga fizičke ili pravne osobe prihvaćaju kao sredstvo razmjene i može se prenositi, pohranjivati te se njime može trgovati elektroničkim putem. Dakle, sasvim je legalno posjedovati i kupovati kriptovalute u Republici Hrvatskoj.

Postoji li porez na kriptovalute?

Da, prema mišljenju Porezne uprave iz srpnja ove godine – trgovanje kriptovalutama smatra se financijskom transakcijom. Na dohodak ostvaren po osnovi trgovanja kriptovalutama plaća se porez na dohodak po osnovi kapitalnih dobitaka, budući se radi o dobitku po osnovi kupoprodaje te valute, što je ekvivalent instrumentima tržišta novca. Porez se plaća na razliku između nabavne i prodajne cijene umanjenoj za možebitne troškove trgovanja. Porez se plaća po stopi od 12 posto, a potom se uvećava za prirez nadležne općine / grada. Što se poreza tiče možemo slobodno reći da je to SAMO 12% obzirom na to da neke države imaju i 40% poreza pa i više poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije i drugih.

Zaključak

Tržište kriptovaluta je veoma rizično jer u jednom mjesecu možete postati milijunaš, a u drugom mjesecu izgubiti dobar dio novca. Prije kupnje kriptovaluta obratite se stručnjacima. Bitlucky je jedina tvrtka u Republici Hrvatskoj koja vam može pomoći prilikom kupnje i trgovine kriptovalutama.

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.