Zagađenje mora u perojskoj uvali vidjelo se čak iz Svemira, analiza kaže da je voda izvrsna

Danijela Bašić-Palković

155
Foto: Google Maps

Zagađenje mora u neposrednoj blizini perojske lučice Portić, bilo je vidljivo i iz Svemira! Svjedoče o tome i satelitske snimke Google Mapsa nedaleko od starog kanalizacijskog ispusta kod Vodnjana snimljene u ožujku ove godine. Kako neslužbeno doznajemo, u trenutku kada su snimke napravljene najvjerojatnije je došlo do ispuštanja fekalija u more koje su plutale i širile se prema nacionalnom parku Brijuni.

Iako se radi o starijim fotografijama koje su ovih dana prenijeli mediji, činjenica je da u blizini perojske luke već godinama u funkciji zastarjeli sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda zbog čega se opravdano postavlja pitanje što se sve ispušta u more. Sustavom na području Vodnjana upravlja pulsko trgovačko društvo Pragrande na čijem je čelu direktor pulske Herculanee Igor Stari i čije smo očitovanje zatražili.

Igor Stari pojasnio je da se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda nalazi sjeverno od naselja Peroj na oko 300 metara od mora.

– Postojeći uređaj i ispust izgrađeni su za potrebe vremena kad su projektirani te u skladu s ondašnjim standardima. Uređaj s ispustom izgrađen je i pušten u pogon krajem osamdesetih godina. Položaj, duljina i dubina ispusta definirani su tadašnjom projektnom i studijskom dokumentacijom, sukladno kojoj se otpadne vode u more ispuštaju putem podmorskog ispusta dužine 594 metra na dubinu od 12 metara. Sukladno Zakonu o vodama, za ispuštanje otpadnih voda potrebna je vodopravna dozvola koju je potrebno periodički obnavljati, a izdaju je Hrvatske vode. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda uključujući i cijeli sustav Pula sjever, ima važeću vodopravnu dozvolu koja vrijedi do 31. prosinca 2023. godine, naglasio je Stari.

IZVORGlas Istre
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.