Cosco proširuje kontejnerski terminal u Italiji

137
Foto: Wikimedia XEON CC BY 3.0

Kontejnerski terminal koji se nalazi u gradu Vado Ligure u Italiji do sada je bio mali i marginalni objekt. Kineska kompanija, koja je nedavno postala manjinski vlasnik ovog terminala, želi ga značajno proširiti. Novi terminal, koji će tamo biti izgrađen krajem ove godine, trebao bi povećati kapacitet rada ove luke za do tri puta. Talijani su zadovoljni – Vado Ligure ne samo da je dobio šansu da postane bitna destinacija u „Novom putu svile“, već će moći zaposliti nekoliko stotina ljudi.

Vado Ligure je do sada uglavnom radio sa smrznutom robom i egzotičnim voćem. Međutim, nizozemski vlasnik prodao je gotovo polovinu dionica kineskim kompanijama – Qingdao Port International Development (gotovo 10 posto) i Cosco Shipping Ports (40 posto). Cosco Shipping Ports kompanija namjerava značajno investirati u ovu luku. Mediji izvještavaju da će ove investicije dovesti do toga da se kapacitet pretovara robe u ovom terminalu poveća s 300.000 na 900.000 TEU.

Bit će posla najprije za 240 ljudi, a za dvije godine za još 400.

Važna luka u Europi

Kinezi imaju dobar razlog za proširenje ove talijanske luke. Žele da ona igra važnu ulogu u „Novom putu svile“ – poput luke Pirej u Grčkoj. U Vado Ligureu se, između ostalog, nalazi novi željeznički terminal s četiri trake, koji može primiti do 14 vlakova dnevno. Roba se zatim putem željeznice može dalje prevoziti u Centralnu i Sjevernu Europu, uključujući Švicarsku, Njemačku i Francusku.

Cosco Shipping Ports kompanija, koja je već većinski vlasnik ili suvlasnik pet drugih terminala, značajno ulaže u Europu. Jedan od njenih najvećih terminala je gore navedeni kontejnerski terminal u Pireju u Grčkoj.

IZVORPluton logistics
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.