Bulker zadržan u Australiji zbog neisplaćenih plaća posadi

462
Foto: Wikimedia Alf van Beem CC0

Kineski brod za rasute terete unajmljen za prijevoz ugljena u Koreju zadržan je u luci Gladstone, nakon što su članovi posade izvijestili da im poslodavac duguje na desetke tisuća dolara za neisplaćene plaće.

Inspektor Međunarodne federacije transportnih radnika ukrcao se na “Fortune Genius” pod zastavom Paname kada je 5. rujna pristao u Gladstoneu i pronašao osam članova posade iz Mijanmara kojima tijekom posljednjih šest mjeseci nije isplaćeno 8.000 dolara svakom, što ukupno iznosi 64.000 dolara.

Posada je izjavila da su bili maltretirani i prisiljeni raditi prekomjerne sate za koje nisu plaćeni i zatražili su pomoć oko repatrijacije u Myanmar zbog brige o svoje sigurnosti ako ostanu na brodu.

ITF je također pronašao lažnu dokumentaciju, uključujući dva seta knjiga, koje su korištene za prikrivanje krađe plaća i kršenja Konvencije o radu pomoraca.

Kao rezultat inspekcije ITF-a, australska uprava za pomorsku sigurnost zadržala je brod, započevši njegovu potpunu reviziju.

Bulker je u vlasništvu kineske tvrtke Marine Fortune Union, kojom upravlja podružnica New Fortune Genius Management Limited, a unajmila ga je korejska tvrtka Five Ocean Corporation za prijevoz ugljena iz Gladstonea u Taean.

“Obavili smo inspekciju “Fortune Geniusa” čim je pristao u Gladstoneu, jer je vlasnik prije toga utvrdio da krši Konvenciju o radu pomoraca, koje se svaka brodska kompanija u australskim vodama mora pridržavati”, rekao je Matt Purcell, pomoćni koordinator ITF-a.

“Radit ćemo s AMSA-om i vlasnikom broda kako bismo osigurali da im se isplati neizmirena plaća i da ih se repatrira u Myanmar prije nego što brodu bude dozvoljeno da napusti Gladstone”, dodao je Purcell.

RI

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.