Australija se pridružuje koaliciji pod vodstvom SAD-a za zaštitu brodova u Hormuškom tjesnacu

133
Foto: ilustracija / Pixabay CC0 Creative Commons licenca

Australija se odlučila pridružiti misiji koju predvode Sjedinjene Američke Države kako bi se osigurala slobodu plovidbu i siguran prolaz kroz Hormuški tjesnac usred pojačanih napetosti s Iranom.

Prema riječima premijera Scotta Morrisona, Australija bi u siječnju 2020. godine rasporedila fregatu na šest mjeseci, zrakoplov za pomorski nadzor P-8A Poseidon mjesec dana prije kraja 2019. i osoblje ADF-a u sjedište Međunarodne pomorske sigurnosti u Bahreinu.

U okviru ove misije australske će vojne snage zajedno s međunarodnim partnerima osigurati sigurnost trgovačkih brodova u Hormuškom tjesnacu.

“Usko surađujemo s našim saveznicima i partnerima, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom, po ovom pitanju, koje utječe na globalnu sigurnost i stabilnost”, rekao je Morrison.

„Sloboda plovidbe u međunarodnim vodama temeljno je pravo svih država prema međunarodnom pravu. Sve države imaju pravo očekivati siguran prolazak svoje pomorske trgovine u skladu s međunarodnim pravom”, dodao je Morrison.

“Interes Australije je raditi s međunarodnim partnerima na poštovanju tih prava”, zaključio je premijer.

RI

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.