Veliki brodovi za krstarenje više neće moći u centar Venecije

176
Foto: ilustracija / Pixabay CC0 Creative Commons licenca

Velikim brodovima za krstarenje moglo bi biti zabranjeno vezanje u centru Venecije, izjavila je talijanska vlada.

Talijanski ministar prijevoza, Danilo Toninelli, predložio je plan kojim bi se dio velikih brodova preusmjerio iz kanala Guidecca, jednog od najvećih kanala u gradu, a trebao bi startati u rujnu ove godine.

Prema informacijama kruzeri bi u budućnosti mogli postupno biti preusmjereni na pristaništa Fusina i Lombardy.

Prvi sastanak na tu temu održan je u sjedištu venecijanske lučke kapetanije 6. kolovoza, a na njemu su, među ostalima, prisustvovali vladini zastupnici, lučke vlasti te predstavnici terminala kruzera i pomorskih kompanija. Za kraj kolovoza dogovoren je još jedan sastanak.

Prijedlog dolazi nakon incidenta u kojem je sudjelovao kruzer u centru Venecije prije dva mjesea. Podsjetimo, „MSC Opera“ je udario u vez u kanalu Giudecca , pri čemu je pogodio turističku brodicu. Nakon incidenta, konzervatori i ekolozi su pozvali talijansku vladu da zabrani brodove za krstarenje u ovom povijesnom gradu.

Prošli tjedan, Luka Venecija je pozvala ostale europske luke da razviju novi oblik održivog krstarenja. Potaknuti nedavnim incidentima s velikim kruzerima, Pino Musolino, predsjednik Lučke uprave sjevernog Jadrana, poslao je pismo lukama u Malagi, Barceloni, Marseillesu, Zeebruggeu, Dubrovniku, Hamburgu, Amsterdamu i Balearskim otocima, pozivajući ih na okupljanje i raspravu o ekonomskim i ekološkim utjecajima industrije krstarenja u Europu.

RI

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.