Naftni terminal Klaipėda sprema se za veće tankere

98
Foto: ilustracija / Pixabay CC0 Creative Commons licenca

Operater terminala JSC Klaipėdos nafta (KN) zajedno s Državnom upravom luke Klaipėda (KSSA) potpisao je tripartitni ugovor o rekonstrukciji veza br. 1 naftnog terminala s pobjednicima javnog natječaja.

Pobjednici javnog natječaja, vrijdenog 22,5 milijuna eura (oko 25,2 milijuna dolara bili su partneri u zajedničkim ulaganjima UAB Tilsta i UAB Fegda.

Planirano je da partneri izvode građevinske i radove jaružanja tijekom gotovo dvije godine.

Prema sporazumu potpisanom ovog tjedna, trenutno neiskorišteni dio veza br.1 od 235 metara bit će prilagođen za lučke radnike. Osim toga, susjedni brodski kanal bit će iskopan do dubine od 17 metara.

Nakon dovršetka tri planirane faze obnove, KN će moći primiti i ukrcati tri tankera istovremeno na naftnom terminalu u Klaipedi. Objekt trenutno može primiti samo dva tankera.

“Tržište već neko vrijeme diktira potrebu za tim promjenama – količina tereta raste, pojavljuju se nove vrste tereta, a očekivanja kupaca se mijenjaju”, rekao je Darius Šilenskis, direktor poslovnog upravljanja KN Oil i izvršni direktor.

„Novi KN-ov park za skladištenje tankova za naftu, koji trenutno radi u pilot načinu rada pokazuje ovu potrebu, i već učitavamo veći izbor proizvoda i testiramo širi spektar shema utovara. To diktira potrebu razvoja i prilagodbe postojeće infrastrukture“, dodao je.

Konkretno, KN će uložiti u postavljanje nadgradnje za radove koji se planiraju izvesti, dok će lučka uprava uložiti u infrastrukturu na doku.

„Ovo su izuzetno značajni poslovi koji će još više povećati konkurentnost luke Klaipėda. Nakon što se rekonstruiraju vezovi i pored njih se osigura maksimalna dubina od 17 metara, KN će moći primati sve veća i veća plovila”, komentirao je Vidmantas Paukštė, direktor infrastrukture za državnu luku Klaipėda i vd generalnog direktora.

“Planira se rekonstrukcija vezova u nekoliko faza, pri čemu se rad obavlja na takav način da se ne naruši propusnost. U prvoj fazi lučka uprava će uložiti 22,52 milijuna eura”, dodao je Paukštė.

„Paralelno s tim projektom, lučka uprava provodi i druge projekte poboljšanja javne infrastrukture, poput obnove pristaništa i jaružanja kanala. Sve će to stvoriti još bolje uvjete da KN prihvati najveće tankere koji mogu ući u Baltičko more“, objasnio je Paukštė.

Troškovi radova u prvoj fazi iznose nešto više od 1,7 milijuna eura, a radovi na obnovi trebali bi započeti u roku od mjesec dana.

RI

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.