Isplovio Brodosplitov najveći jedrenjak svijeta

738
Foto: Morski.hr/Siniša Aljinović/Youtube

SPLIT – Brodosplit je napokoin i službeno dovršio gradnju jedrenjaka Flying Clipper koji je projektiran prema nacrtu iz 1911. godine. Riječ je o najvećem jedrenjaku na svijetu, koji ulazi i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Riječ je o brodu s pet jarbola i križnim jedrima, koja će se ugraditi naknadno. Dug je 162 metra, širok 18,5 metra i ima nosivost 2000 tona. Na jedrenjaku će moći boraviti 450 osoba od čega će 300 putnika biti smješteno u 150 luksuznih kabina, te u 74 kabine 150 članova posade. Luksuzno je uređen, ali sa štihom i atmosferom koji podsjeća na stare jedrenjake. Ima prostor za biblioteku, velike salone od čega se jedan salon proteže na tri palube s ogradama i klavirom. Na jedrenjaku je ugrađena najmodernija navigacijska i komunikacijska oprema, svaka kabina ima internet, telefon, televiziju, glazbu i ostala sredstva zabave, a cijeli brod je pokriven Wi-Fi signalom. Na otvorenim palubama su tri bara, kuhinja koja se prostire na tri palube. Ugrađena su i tri bazena koji će biti punjeni slatkom ili morskom vodom s podvodnim svjetlima, grijanjem i mjehurićima. U jednom od bazena će se moći roniti, a u najveći će stati 50 kubika vode. Klimatizacija na brodu je izvedena prema visokim zahtjevima da bi zadovoljila komfor putnika u svim klimatskim uvjetima.

Jedinstveni i atraktivni brod ima i izvrsne maritimne sposobnosti, pa mu pri punoj brzini za potpuno zaustavljanje treba samo jedna i pol njegova duljina. Čeka ga sigurnih 50 godina plovidbe, poručuju iz Brodosplita.

Na svojoj prvoj plovidbi sljedeća četiri dana njime će ploviti vodstvo Ultra Europe festivala, mnoštvo stranih novinara i partijaneri.

Gradnju broda pratilo je i raskidanje 70 milijuna eura vrijednog ugovora između Brodosplita i naručitelja Mikhaila Kraffta, vlasnika tvrtke Star Clippers, jer su obje strane tvrdile da je bio prekršen, o čemu možete više pročitati OVDJE.

IZVORMorski.hr
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.