Roditelji Otta Warmbiera traže uhićenje sjevernokorejskog broda

214
Foto: Maritime Executive

Roditelji Otta Warmbiera, američkog studenta koji je preminuo nakon ozljede u zatvoru u Sjevernoj Koreji, podnijeli su peticiju za uhićenje sjevernokorejskog bulkera “Wise Honest” kako bi zadovoljili sudsku presudu za pogrešnu smrt.

Nakon Warmbierove smrti 2017. godine, njegova je obitelj podnijela građansku tužbu protiv vlade Sjeverne Koreje na Saveznom sudu SAD-a. Prošlog prosinca, sudac je presudio u korist obitelji i dodijelio im presudu od 500 milijuna dolara. Roditelji, Fred i Cindy Warmbier, kažu da Sjeverna Koreja nije bila voljna raspravljati o nagodbi, već će umjesto toga preuzeti imovinu Pjongjanga kako bi djelomično ispunili presudu.

Bulker “Wise Honest” trenutno je u američkom pritvoru. Zaplijenjen je u Indoneziji prošle godine nakon što su ga indonezijske vlasti uhitile na istoku Kalimantana dok je prevozio 25.000 tona sjevernokorejskog ugljena. Trgovanje robom u Sjevernoj Koreji strogo je ograničeno sankcijama UN-a i SAD-a, a “Wise Honest” se navodno pripremao za ship-to-ship transfer, što je metoda koja se koristi za prikrivanje porijekla sankcioniranih tereta. Njegov operater, Korea Songi Shipping Company, također je na crnoj listi američke riznice i vjeruje se da je u vlasništvu sjevernokorejske vojske.

Nakon inspekcije, ministarstvo transporta Indonezije zadržalo je “Wise Honest” zbog ozbiljnih PSC nedostataka. Američki državni odvjetnik u južnom okrugu New Yorka tada je podnio nalog za njegovo oduzimanje zbog kršenja američkih sankcija. U travnju je SDNY radio s Odjelom za pravosuđe SAD-a i FBI-jem kako bi izvršio nalog, a “Wise Honest” je vraćen u Pago Pago u Američkoj Samoi pod kontrolom američkih saveznih agenata. Sjeverna Koreja opisala je akciju, koju su naložili neovisni savezni tužitelji, a ne Bijela kuća, kao “gangsterski”, “flagrantni čin pljačke” i zatražila povratak broda.

Moon Chung-in, visoki dužnosnik u administraciji južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, prošlog je mjeseca pozvao Sjedinjene Države da oslobode brod kao dio tekućih pregovora o nuklearnom programu Sjeverne Koreje.

RI

IZVORMaritime Executive
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.